Afbeelding
Foto:

Iedereen is welkom bij toegankelijk en laagdrempelig digitaal spreekuur

“Ik moet er niet aan denken dat dit verdwijnt. Dit moet absoluut blijven!”

Elly Heijstek laat er geen misverstand over bestaan. Zij is razend enthousiast over het digitaal spreekuur van Bibliotheek Voorschoten-Wassenaar. Problemen met laptop, iPad, tablet of smartphone? Het digitaal spreekuur biedt uitkomst, dankzij de deskundigheid en inzet van drie enthousiaste vrijwilligers.
Elly - die zich gaandeweg steeds meer als een ambassadeur van het digitaal spreekuur ontpopt - weet dat als geen ander. “Ik zat heel erg te tobben met mijn e-mail. Dat bleek een heel erg verouderd programma te zijn. Daar had ik eigenlijk geen benul van.” Contacten binnen haar zangkoor zetten haar op het spoor van het digitale driemanschap, dat haar adequaat wist te helpen met wat nog ‘best wel een klus’ bleek te zijn.
Tevredenheid alom. Niet in de laatste plaats omdat het nuttige en het aangename altijd in elkaar logische verlengde liggen. “Het is heel gezellig. Ze zijn heel aardig, altijd bereid om te helpen. Het is een heel sociaal gebeuren. Ontzettend fijn dat het er is!”, betoogt Elly. Haar enthousiasme bleek een aanstekelijk effect op haar echtgenoot te hebben. “Mijn man is inmiddels ook geweest. Die heeft ook de weg gevonden. En als je de weg eenmaal gevonden hebt, dan loop je wat makkelijker naar binnen.”
Toegankelijk en laagdrempelig. Twee kwalificaties die je zonder meer aan het digitaal spreekuur kan toekennen. “Je neemt je laptop onder de arm en je gaat er naar toe”, vertelt Elly, die enorm te spreken is over het geduld en de verre van belerende manier waarop de heren voor menigeen complexe zaken helder uiteen kunnen zetten. “Je hebt zelf eigenlijk te weinig benul van de manier waarop je iets kan oplossen”, meent Elly.
“Voor ouderen is het toch anders. Wij zijn er niet mee opgegroeid. Ik voel wel eens enige huiver dat met één druk op de knop alles weg is.”, erkent ze lachend. En laat nou juist voor mensen met dat soort vrees het bestaan van zoiets als het Digitaal Spreekuur een onmisbare voorziening zijn. ”Heel goed dat ze de oudere mensen zo goed op weg helpen. Het is goed als mensen weten dat dit er is. Zij zitten er voor. Zij nemen de tijd voor je. Het is fijn dat mensen dit voor je willen doen op een prettige, respectvolle manier. Ik denk dat iedereen het zo ervaart. Dit moet vooral doorgaan!”, besluit Elly vol overtuiging.
Het Digitaal Spreekuur is elke dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur in Bibliotheek Voorschoten en van 14.00 tot 16.00 uur in Bibliotheek Wassenaar. Alle bezoekers van het Digitaal Spreekuur en deelnemers aan de workshops Digisterker en Windows 10 ontvangen in 2022 een jaar gratis lidmaatschap op Seniorweb.

Naast het Digitaal Spreekuur organiseert de bibliotheek ook allerlei cursussen digitale vaardigheden. Wat zou u graag willen leren? Mail uw onderwerp naar onze docent Anja Slegt op a.slegt@obvw.nl en Anja kijkt of ze uw onderwerp kan behandelen.