Afbeelding
Foto:

Geen OZB-verhoging; coalitie loopt forse schade op

Tijdens de begrotingsraad afgelopen dinsdag en woensdag waren de hoofdonderwerpen de OZB-verhoging met 20% en de verdubbeling van de toerismebelasting. Amendementen op dinsdag om af te zien van de OZB-verhoging of deze te beperken haalden het niet. Toen de oppositie op woensdag wederom een amendement indiende om de OZB-verhoging in 2023 geheel van tafel te krijgen, werd die deze keer wel aangenomen dankzij de steun van de VVD. Dit tot grote woede van GL en van wethouder van Sloten. GL stemde als coalitiepartij vervolgens tegen de begroting. De begroting, zonder OZB-verhoging, werd aangenomen met steun van alle andere partijen. Dit zal erg zuur zijn voor de toerismebranche, want hun lastenverzwaring blijft gehandhaafd. De grote vraag is nu of de coalitie dit zal overleven.

Door Jan H. de Roij

Vertegenwoordigers van Horeca Nederland, van de Valk hotels, Camping Duinhorst en Duinrell voelen zich in de steek gelaten door het gemeentebestuur dat na de zware Corona-tijden nu meent de toeristenbelasting te moeten verhogen, zo lieten zij weten aan het begin van de Begrotingsraad. Het viel op dat tijdens het debat geen enkele partij een voorstel indiende om de geplande verhoging van tafel te halen of te verlagen. Volgens Rogier Krabbendam (D66) hebben ze dat niet gedaan op verzoek van de toerismebranche, omdat die in de veronderstelling verkeerde dat er een compromis was bereikt met de wethouder. Dat compromis blijkt er echter nog niet te zijn. Volgens wethouder Aart van Sloten (GL) heeft de branche weliswaar een tegenvoorstel ingediend, maar blijkt uit nader onderzoek het totaalbedrag aan lastenverzwaring niet te worden bereikt. Dus er zal nader overleg nodig zijn. VVD en D66 riepen de wethouder op om er samen met de sector uit te komen en een toerismebeleid op te stellen. CDA, PvdA, D66 en DLW dienden een motie in die verzocht om een evaluatie in de zomer van de effecten van de verhoging van de toeristenbelasting, die ten grondslag zal liggen aan een besluit over deze belasting voor 2024. Deze motie werd aangenomen. Daar moest de toerismesector het mee doen.
Het onderwerp dat de meeste aandacht kreeg was natuurlijk de voorgenomen verhoging van de OZB met 20%. Daar ging het dinsdag de hele dag over in de Paauw. Voor de ontwikkelingen op dinsdag willen we u verwijzen naar de long read op de website en we springen nu direct naar wat er afgelopen woensdag in een verhitte Raadszaal gebeurde.

Omdat vanwege de afwezigheid van een van de raadsleden de stemmen over een amendement dinsdagavond staakten, moest de vergadering op woensdagavond worden voortgezet. Was dat niet gebeurd dan zou de situatie een heel andere zijn geweest want dan was onmiddellijk over de begroting gestemd en dat zou met name voor de VVD dan een lastige afweging zijn geweest. Op woensdag echter stond de burgemeester een derde termijn toe waarop Hubert Schokker namens CDA, PvdA, D66 en DLW opnieuw een op dinsdag verworpen amendement in stemming bracht met enkele kleine aanpassingen om de OZB–verhoging voor 2023 te schrappen en in 2024 te bezien of het dan wel nodig is. De technische aanpassingen kon vervolgens Gerbrand Nijman (VVD) aangrijpen om te verklaren nu wel te overwegen steun te verlenen aan dit amendement. Tevens benadrukte de VVD-voorman dat alle plannen toch niet in 2023 gerealiseerd kunnen worden. Naar aanleiding hiervan verliet wethouder van Sloten boos de zaal en verweet Sonja Hibbert (GL) de VVD “schuld te hebben aan de puinzooi”. Haar wethouder is nu tot niets doen veroordeeld. Jeroen Gankema (LW) deed middels een amendement een poging om tot een compromis te komen door voor te stellen in 2023 de OZB met 9,75% te verhogen. Wethouder Henri Hendrickx gaf aan daar mee te kunnen leven. Toen het op stemming aan kwam en de VVD het amendement van de oppositie steunde waardoor dit een meerderheid kreeg hoefde het amendement van LW niet meer in stemming te worden gebracht. Verbazend is waarom de VVD het amendement van LW niet steunde, omdat de VVD op dinsdag nog een voorstel gericht op 7% hogere OZB presenteerde en het verschil met het LW-amendement dus gering is. Door niet in te stemmen met een OZB-verhoging zet de VVD de samenwerking in de coalitie op scherp. Met name GL is des duivels. Sonja Hibbert stelde cynisch vast dat wethouder van Sloten het dus erg rustig krijgt. Alle ambities zijn uit de begroting gehaald en dat was ook de reden voor haar om als coalitiepartij tegen de begroting te stemmen; terwijl alle oppositiepartijen voor stemden. Overigens van LW stemde Annemarie de Raad ook tegen. HvW reageerde bij monde van Pasquale van Vliet heel rustig en stemde voor de begroting. Toch moet dit voor wethouder Hendrickx een enorme dreun zijn. Voor hem was de verhoging van de OZB om verschillende redenen een soort dogma. En dat ziet hij nu sneuvelen. Weinig reden voor HvW en GL om met deze coalitie door te gaan zou je zeggen. Vraag is vooral op dit moment wat wethouder Van Sloten en GL gaan doen. Een eventueel aftreden zou echter grote gevolgen hebben voor de coalitie. Tegelijkertijd moet het CDA, als aanstichter van het oproer tegen de OZB-verhoging, heel tevreden terugkijken op het bereikte resultaat. Knap gespeeld, maar ook moeten we ons afvragen of een wankelende, ruziënde coalitie in het belang van ons dorp is. Herleven oude tijden in de Paauw?

Er is tijdens het begrotingsdebat over veel andere kwesties gesproken. Daar hopen we volgende week verslag van te doen. We kijken dan ook terug op wat er deze week in de Paauw is gebeurd.