Afbeelding
Foto:

Wassenaarse auteur Pieter Chenestre signeert bij Boekhandel De Kler

Zaterdag 5 november signeerde Pieter Chenestre zijn onlangs verschenen misdaadroman De Rioolrat bij Boekhandel De Kler in de Wassenaarse Langstraat. Bekende en onbekende dorpsgenoten kwamen naar de boekhandel voor een gesigneerd exemplaar of een praatje over het thema van het boek: de infiltratie van de Italiaanse maffia in de bovenwereld.

Pieter Chenestre lichtte toe dat de titel De Rioolrat ontleend is aan de naam van een in de jaren tachtig berucht krakerscafé in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt en niets te maken heeft met de recente politieke rel rond een Tweede Kamerlid. Een ex-kraker die later Tweede Kamerlid werd speelt wel een hoofdrol in het verhaal, maar daar houdt de vergelijking op. ‘Het is fictie maar zou ook in ons land realiteit kunnen worden, als dat al niet het geval is’, voegde hij er aan toe.

Veel bezoekers vonden het thema verrassend actueel: ‘volgens mij onderschatten we het probleem, ik denk omdat het zo onzichtbaar is’ zei een vrouw van middelbare leeftijd met een bezorgde blik. En een journalist wist te vertellen dat er ook in Wassenaar de nodige problemen zijn met criminaliteit en drugshandel.

‘Voor mij nu even geen boek over problemen, die zijn er al genoeg. Ik lees liever iets waar ik blij van word’. De auteur knikte begripvol, maar probeerde de wat trieste man nog voor zich te winnen: ‘ook liefde en romantiek komen in het boek aan bod, al is het dan met een pittig snufje lafheid en verraad’. Hoofdschuddend liep de man de winkel uit, terwijl het begon te schemeren en de eerste regendruppels uit de donkere wolken boven de Langstraat vielen.