Afbeelding
Foto:

CDA Wassenaar biedt petitie OZB verlaging aan college aan

Afgelopen dinsdag vond de begrotingsbehandeling plaats. Het CDA Wassenaar beschouwt de begroting als een van de belangrijkste gemeentelijke documenten van het jaar, omdat daarmee de financiƫle kaders worden vastgelegd voor het daaropvolgende jaar. We dreigen het nog wel eens te vergeten door alle retoriek en mistgordijnen die door een aantal politieke partijen te pas en vooral te onpas worden opgetrokken, maar Wassenaar staat er op diverse vlakken, waaronder financieel, uitstekend voor. We mogen hier echt dankbaar voor zijn.

Een aantal belangrijke projecten wordt opgeleverd, zoals de molen en in 2023 een prachtige nieuwe sporthal. We hebben een prachtige eigen organisatie. Laten we deze verworvenheden koesteren. En daar wringt de schoen met deze begroting wat het CDA betreft. Zomaar zonder enige toelichting wordt er een verhoging van de OZB met 20% en een verdubbeling van de toeristenbelasting gelanceerd. En dat allemaal om een verhoging van de uitgaven met ruim EUR 5 mln t.o.v. de kaderbrief te rechtvaardigen. Een deel hiervan is een stijging van de kosten van de jeugdzorg met EUR 1,9 mln, maar dan blijven er nog ruim EUR 3 mln aan extra uitgaven over. Misschien nice to have, maar niet absoluut noodzakelijk in deze tijden.

Omdat de OZB verhoging niet het algemeen belang dient maar het particuliere belang zijn wij een petitie gestart. In deze petitie hebben wij weloverwogen uitgelegd waarom een extreme OZB verhoging als deze onwenselijk en onnodig is. Uiteindelijk is deze petitie door meer dan 1212 mensen ondertekend. Om precies te zijn hebben 1151 digitaal en 61 mensen schriftelijk ondertekend. Het is wel duidelijk dat mensen zich in zeer grote getalen zorgen te maken. Daarom hebben we deze petitie aangeboden aan de burgemeester als voorzitter van de gemeenteraad. We hebben benadrukt dat deze petitie en de stem van onze bevolking, die hiermee tot uitdrukking wordt gebracht, vandaag voor alle collega raadsleden zwaar meespreekt in hun stemgedrag.

Op moment van schrijven is de raadsvergadering geschorst. Er is nog geen begroting aangenomen. We hopen dat dit alsnog op korte termijn lukt. Het CDA maakt zich daar ook hard voor. Maar wel zonder extreme OZB verhoging, zodat de Wassenaarders niet nodeloos op extra kosten worden gejaagd.