Afbeelding
Foto:

Samen Slim Rijden Wassenaar

Met op dit moment 47 deelnemers, 4 deelauto’s en vaste oplaadpunten bij de Warenar, de Donker Curtiusstraat, het Rozenplein en Kerkehout, werd het tijd om nog meer mensen in Wassenaar kennis te laten maken met een elektrische deelauto. In 2 jaar tijd hebben 6 huidige gebruikers hun fossiele auto de deur uit gedaan en zijn daarna overgestapt op een elektrische deelauto. 

Door Nicole Siemer

De praktijk wijst uit dat zeker een tweede auto voor een groot gedeelte van de dag ongebruikt voor de deur staat. Volgens de ANWB staan in Nederland gemiddeld 8 miljoen auto's 23 uur per dag stil. En dat kan slimmer. Beter voor het milieu en beter voor het straatbeeld (denk hierbij aan de vele gevulde parkeerplaatsen in het straatbeeld).
Zaterdag 5 november kon er een gratis proefrit gemaakt worden vanaf de eerste vaste plek van een Samen Slim Rijden leenauto oplaadstation bij de Warenar.
Storm liep het niet meteen maar hierdoor had de correspondent tijd genoeg om met enkele huidige gebruikers van gedachten te wisselen over de ervaringen tot nu toe.
De huidige gebruikers waren unaniem zeer positief. Goedkoper dan een eigen auto, schoner rijden, door het gebruik van de slimme "MobiGo” app (vervanger van de Samen Slim Rijden app) makkelijk te reserveren en eventueel te verlengen. Ze hopen in de toekomst op meerdere laadpalen in Wassenaar, zodat het steeds interessanter wordt voor mensen om deel te nemen aan dit initiatief.
Aan de app is een 24/7 hulp desk gekoppeld die gebruikers te allen tijde op afstand kan helpen als er vragen of storingen zijn.
Naast MobiGo zijn er de laatste jaren meerdere aanbieders voor deelauto's op de markt gekomen (ANWB, Greenwheels, My Wheels). Uit onderzoek is gebleken dat binnen de groep van mensen die deelauto's gebruiken gemiddeld minder kilometers worden gemaakt (je betaald tenslotte per kilometer, afhankelijk van het abonnement waarvoor je gekozen hebt, zo ook bij MobiGo).
Met het opzetten van Samen Slim Rijden Wassenaar is het gebruik van een deelauto in Wassenaar heel erg binnen handbereik gekomen. Een voorbeeld van een fantastisch duurzaam initiatief wat zich hopelijk de komende jaren flink zal uitbreiden binnen ons groene dorp. De organisatie hoopt op een snelle uitbreiding van laadpalen in de gemeente. En daarmee ook automatisch nieuwe standplaatsen voor de deelauto's zodat een deelauto voor steeds meer bewoners binnen handbereik zal zijn.
Voor meer informatie of het maken van een proefrit op afspraak: samenslimrijden-wassenaar.nl