Op de foto: enkele jongste bezoekertjes, geflankeerd door leden van de Gemeenteraad en van het bestuur van de Zorg- en Kinderboerderij Wassenaar.
Op de foto: enkele jongste bezoekertjes, geflankeerd door leden van de Gemeenteraad en van het bestuur van de Zorg- en Kinderboerderij Wassenaar. Foto:

Gemeenteraad op bezoek bij de Zorg- en Kinderboerderij Wassenaar

Op een zonnige herfstochtend met het blaten van de schaapjes op de achtergrond, namen de raadsleden een kijkje voor en achter de schermen van de Zorg- en Kinderboerderij Wassenaar. In zijn welkom zette voorzitter Marc van Dijk uiteen hoe de boerderij vijf dagen per week dagbesteding biedt aan ongeveer 20 mensen met een verstandelijke beperking.

Sommigen werken er al vanaf de oprichting, nu 27 jaar geleden. De meeste van de cliënten wonen pal tegenover hun werk, in de woonlocatie van de stichting Philadelphia aan de Rodenburglaan. Dit is niet alleen zeer goed voor de cliënten maar bespaart de gemeenschap bovendien structureel de hoge kosten van specialistisch taxivervoer dat bij dagbesteding op een locatie elders ten laste van de gemeenschap zou komen, zo benadrukte Marc van Dijk aan de raad.
Raadsleden bleken geraakt door de banden met zovele Wassenaarders; vrijwilligers in de weekendzorg voor de geiten, pony's, het varken, de cavia's, konijnen én de horeca, vrijwilligers voor het groenonderhoud, moestuin en fruittuin en voor grote en kleine klussen op de boerderij. Hiermee maken Wassenaarders het mogelijk dat "alle kinderen van 0 tot 100” kunnen genieten van een mooie locatie. De fietser op doortocht met een tosti op het zonnige terras, studenten achter hun laptop in "Het Bijhuis”, Duinstede en het Sophiekehuis die hun bewoners begeleiden bij een bezoek aan de dieren en de horeca met koffie en appeltaart, (groot-)ouders die met hun kleintjes de schapen en geiten komen aaien en schoolklassen voor natuureducatieve vorming. Het oplaadpunt voor de elektrische fiets gevoed door zonnepanelen en de verzamelpunten voor oud papier, elektrische apparaten en oud frituurvet helpen bovendien aan duurzaamheid en bewustwording. Na een rondgang langs de dieren, ook die in de eendenvijver, op de ganzenweide en in de volière, poseerden allen nog even voor een foto.
Florine Bouritius