Waar wil Hart voor Wassenaar heen met de lastenverzwaringen?

Een OZB-verhoging van 20% is fors en als ik de cijfers van Hart voor Wassenaar goed heb gelezen, dan is dat niet éénmalig, maar blijft dat de komende jaren, anders zou, volgens de berekeningen van Henri Hendrickx, de tekorten oplopen. 

Overigens is de mééropbrengst van de OZB-verhoging ca. 2 miljoen (20 % van de OZB van 2021 van 10.700.000), en dat zou zijn verhaal over 55 miljoen schuld over 10 jaar zeer onwaarschijnlijk maken. Dat betekent, dat we in de komende jaren nog meer en verdere lastenverzwaringen kunnen verwachten!

Bij een WOZ-waarde van 1 miljoen is 20 % verhoging van de OZB dus ca. 200 euro voor de individuele huiseigenaar. Dat lijkt niet al te veel, maar zal juist in deze tijd van inflatie en onzekerheden toch weer een extra belasting zijn voor veel mensen! Vooral de starters worden daardoor het hardst getroffen. Daarnaast wordt die verhoging alleen betaald door de huiseigenaren, en dat is toch een vorm van ongelijke behandeling, hetgeen feitelijk in de belastingwetten niet toegestaan is.

Het is moeilijk zo niet onmogelijk de berekeningen van Henri Hendrickx van Hart voor Wassenaar in de krant van 2 weken gelden te controleren. Daarom lijkt het mij beter voor de 60.000, die een advies voor een parkeerplan zou kosten, een accountant in te huren, die de cijfers beter kan beoordelen en daar commentaar op kan geven.

We zijn overspoeld door artikelen in DWK van Henri Hendrickx. om zijn begroting en vooral de OZB-verhoging te “verkopen” en te verdedigen. Kennelijk toch bang dat de Wassenaarders het onaanvaardbaar zullen vinden en niet begrijpen. Begrijpelijk geen commentaar van de VVD (wilde die verhoging niet bij de vorige coalitiebesprekingen, met gevolg dat Hart voor Wassenaar afhaakte), maar wel van de oppositie: CDA en PvdA en een stukje van Lokaal Wassenaar en kritische opmerkingen van de Vrienden van Wassenaar, maar zwijgen van D66.

Beter is om de begroting opnieuw te (laten) bekijken: zijn alle kosten en investeringen wel reëel en nodig. En hebben we echt méér dan 195 ambtenaren nodig? Zeker is dat we op de derde of vierde plaats staan qua woonlasten voor de bewoners, een "ereplaats”. We zullen wel een zekere verhoging moeten accepteren, maar niet ineens 20 %. Dus meer uitsmeren en dus ook de kosten en investeringen meer uitsmeren.
Philip Leembruggen