Afbeelding
Foto:

Circulariteit en beter gebruik van spullen in Wassenaar

Als burger van Nederland wordt onze CO2 voetafdruk voor circa 11% bepaald door het gebruik van spullen. We hebben zelf dus ook grote invloed op onze toekomst. Milieu centraal heeft dat uitgewerkt in onderstaande taart-diagram.

Onder spullen verstaan we alles wat je koopt voor school, voor ontspanning, voor de tuin, voor hobby’s, cadeautjes, speelgoed, vakantie, keukenmachines, witgoed, kleding, de inrichting van je huis en natuurlijk allerlei ‘gadgets’ zoals mobieltjes, spelcomputers, etc.
Bij circulariteit moet je vooral denken aan het verminderen van het gebruik van materialen en dus van spullen in de meest brede zin van het woord. De R-ladder helpt ons in praktische zin om onze voetafdruk van spullen te verminderen: Overweeg of je iets Wel of Niet aanschaft (Refuse, Rethink, Reduce) Hierbij denken we aan alternatieven: niet kopen is een optie, en ook lenen, huren, leasen zijn allemaal mogelijk heden om minder spullen te vergaren; Optimaliseer kosten (Reuse, Repair, Refurbish) Koop tweedehands spullen of spullen die langer mee gaan, spullen die kunnen worden gerepareerd; Geef spullen een tweede leven (Repurpose) Ruil of verkoop je spullen op de vele plekken waar dat mogelijk is, zoals Marktplaats, tweedehands winkels etc. Zie ook hieronder; Voer je spullen correct af (Recycle) Stel zeker dat je spullen op de juiste wijze afgevoerd worden, zodat ze uiteindelijk weer maximaal worden gerecycled en de grondstoffen een tweede leven krijgen.
Hoe kunnen we in Wassenaar circulariteit naar een hoger plan tillen?
Het is belangrijk dat Wassenaarders bewust worden van het belang van circulariteit. Ook de tweedehands winkels kunnen meer ophalen, meer opslaan, meer van hun producten etaleren en vooral de openingstijden verruimen. Wellicht kan ook onze afval inzamelaar Avalex samenwerken en de producten meer in recirculatie brengen, bijvoorbeeld via Circulair Ambachts Centra. De gemeentelijke overheid heeft hier een sturende en stimulerende rol op zich genomen, dus samen kunnen we zeker meer goeds doen.
Je ziet het, circulariteit is goedkoop, duurzaam en het kan op vele manieren in Wassenaar. Dus begin er nu mee en draag bij aan een Circulair Wassenaar!