Afbeelding
Foto:

Mijn Wassenaar

In de rubriek Mijn Wassenaar vertelt een (on)bekende Wassenaarder over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: Mario van Adrichem (57), Ondernemer.

Door Ton de Best 

Ik voel me Wassenaarder, omdat .. 
De grootste charme van Wassenaar is dat je zo veel verschillende werelden hebt die elkaar raken. In de eerste plaats heb je de traditionele Wassenaarders. De timmerman, de bakker en de slager, de middenstand. En daarnaast heb je natuurlijk het hele CD verhaal: de ambassades, residenties en hun werknemers. Dat leidt ertoe dat ik ‘s ochtends de deur uit kan lopen, een praatje kan maken met de ambassadeur van Koeweit en dan door naar het dorp waar ik de bakker spreek. Ik vind dat geweldig.

Het mooiste groen?
Heel makkelijk: dat ligt hier voor de deur. Vroeg in de ochtend is het hier het mooist, dan ligt er nog een waas over het weiland en zie je de dauw op de weilanden en Lentevreugd. Fantastisch. Het liefst ontbijt ik voor mijn huis en geniet dan echt van dit moment.

Met pek en veren het dorp uit
De 30 kilometer-waggies. Er is een groep mensen die helemaal geen verkeer meer wil in het dorp (ikke, ikke, ikke) en denkt dat ze het verkeer dan voor iedereen moet afsluiten. Maar wacht even: wij wonen hier toevallig ook en moeten ons verplaatsen naar ons werk. Het is een voorrecht om in Wassenaar te wonen, houd dat vooral zo en ga nu niet overal 30 kilometerwegen maken: dat is nergens voor nodig.

Dat het verkeer op de Rijksstraatweg in de spits stilstaat, is een gegeven, daar verander je niets aan en dan zal het op een andere manier proberen zijn weg te vinden naar de grote steden. Daar zit het probleem. Het is een idioot plan om een dorp als Wassenaar autoluw te maken, dat is iets voor de centra van grote steden, en gaat een waanzinnige kostenpost worden, let maar op. Groen Links heeft ooit deze lobby op gang gebracht (dat is ongeveer 10 % van de kiezers), vervolgens heeft D66 zich daarbij aangesloten maar er is totaal niet goed over nagedacht.

Dit vind ik charmant aan Wassenaar
Wij gaan regelmatig de hond uitlaten, dan lopen we het dorp in om daar gewoon een beetje rond te kijken. Dat heeft wel wat en het stukje charme daaraan is dat het hier ook in de zomer volstroomt. De meeste dorpen zijn leeg, er is niet zoveel te doen, maar hier is altijd reuring. Wat we als ondernemers met elkaar in de gaten moeten houden, is dat het aanbod divers blijft; dat houdt het winkelcentrum aantrekkelijk dat sowieso erg moet opboksen tegen, ik noem maar iets, de Mall of the Netherlands in Leidschendam. Ook de gemeente kan daar een actievere rol in spelen.

Wassenaar voor kinderen
Ik heb een dochter van 16, en ja, die wil ‘s avonds naar buiten en vrienden zien. Vaak gaan ze naar het Burchtplein en als het dan gaat regenen, verzamelen ze zich in de muziekkoepel en dan hebben omwonenden daar last van. Dat komt ook omdat er helemaal niets is voor die groep van pak ‘m beet 15 tot 17 jaar. Wat mist, is een goede hangout. Op de Dr. Mansveltkade zou kunnen, maar dat is een vreselijk smerige bende. In de polder is er wel een soort van keet, maar dat is meer iets voor jongeren vanaf 18 jaar. Ik vind dat die jongeren echt een beetje gecriminaliseerd worden, dat beetje kabaal: zo erg is het toch allemaal niet?

Mooiste gebouw?
Voorlinden vind ik echt schitterend, echt een heel mooi concept. De combinatie van kunst en natuur, dat hebben ze daar zorgvuldig gedaan. Ik kom er regelmatig.

Beste speciaalzaak
Zonder twijfel de winkel van Henk de Groen. Hij heeft een luxe pennenwinkel op de hoek van de Langstraat en is heel sterk in dat specialisme. Het is het soort winkel waarmee je je niet alleen als winkel, maar ook als winkelstraat kan onderscheiden. Voor de gemeente ligt daar ook een opdracht: zet in op unieke winkels en maak een plan. Waarmee ik kom op het volgende:

Dit kan beter
Het contact tussen gemeente en ondernemers. Zij hebben een visie, wonen hun hele leven al in het dorp, kennen het van haver tot gort en hebben allerlei interessante ideeën.

Een avond op stap met
Berry van der Holst. Hij heeft een grondverzetbedrijf hier in Wassenaar, je herkent ze aan die gele autootjes en vrachtwagens. Zijn uitspraak: “Ik heb iedere meter grond in Wassenaar wel een keer omgekeerd” vind ik een mooie. Berry is een pragmatische visionair. Hij heeft gewoon hele praktische ideeën. Om een voorbeeld te geven: het gemeentewerf achter het gemeentekantoor. Die grond is daar heel erg vervuild. Dat wordt echt een hele dure operatie. Leg er een park aan en zet op de grond van het bestaande park aan de Hofcampweg huizen in plaats van daar jarenlang over te blijven steggelen. Heel simpel en praktisch.