Afbeelding
Foto: Rene de Wit

Sneak Preview van de Corbulotunnel trok veel belangstelling

Het was de eerste keer dat belangstellenden een deel van de tunnelbuis van de RijnlandRoute konden aanschouwen en afgelopen zaterdag trotseerden ruim 3000 bezoekers de regen voor een kijkje. Ook veel Wassenaarders gaven gehoor aan de oproep om tussen 10.00 uur en 16.00 uur een wandeling te maken door de Corbulotunnel in aanbouw.

Door Jan Pieter Becker

De route liep vanaf de oostelijke toerit bij de A4 (bij Vlietlanden) over de rijbaan van de toekomstige N434 de noordbuis in. Na ongeveer 250 meter werd een doorsteek gemaakt naar de zuidbuis van de tunnel, via een van de dwarsverbindingen waarna men terugkeerde naar het startpunt. Totaal heeft de tunnel een lengte van ongeveer 2500 meter. Bijna niet voor te stellen dat een levensgrote boor(machine) de tunnelbuizen heeft gerealiseerd. De Sneak Preview was een eyeopener en toonde voortreffelijk wat met mensenhanden en techniek te realiseren is. Echt indrukwekkend!

De RijnlandRoute (de toekomstige N434) wordt de wegverbinding van Katwijk via het zuiden van Leiden naar de A4 bij Zoeterwoude en een belangrijk deel van het project is de boortunnel onder Voorschoten die de A44 en de A4 verbindt. In 2017 is met de bouw gestart, een deel van het traject (in de buurt van het Valkenburgse Meer) is verdiept aangelegd, een ‘rijbak’ van 8 meter diep, die ook onder de A44 gaat. De tunnel is op een diepte van 30 meter geboord. In augustus 2019 is de eerste tunnelbuis geboord, dat duurde ongeveer 6 maanden, in mei 2020 is een aanvang gemaakt met de tweede tunnelbuis, in 3,5 maanden was dat boorproces afgerond. Beide tunnelbuizen lopen parallel aan elkaar en iedere 250 meter is er een dwarsverbinding, een doorsteek (10 in totaal), zodat bij calamiteiten veilig kan worden overgestapt naar de andere tunnelbuis.

Wij Wassenaarders hebben uiteraard vaak over de RijnlandRoute gesproken maar de naam Corbulotunnel staat bij de meeste inwoners niet op het netvlies. Marjolein Vellekoop, communicatie-adviseur van de Provincie Zuid Holland, speciaal belast met de Rijnlandroute: “De naam van de tunnel is in september 2020 onthuld. Corbulo is afkomstig van een Romeinse veldheer met die naam”. Ze is voor de vele aanwezigen een perfecte gastvrouw en uiteraard is ze maar wat trots op het resultaat tot nog toe. “Er zijn twee tunnelbuizen en iedere tunnelbuis heeft twee rijstroken waarop maximaal 80 km per uur gereden mag worden. De tunnelboormachine is overigens speciaal ontworpen voor de RijnlandRoute en had een diameter van ruim 10 meter. De machine was verder 100 meter lang, eigenlijk was het een langzaam voortbewegende fabriek, die de grond weg graaft en tegelijkertijd in de gegraven buis betonnen ringen plaatst.

→ Lees verder op pagina 3 ←

Foto: Rene de Wit

Wassenaarse verslaggever Jan Pieter Becker in gesprek met Marjolein Vellekoop