Afbeelding
Foto:

Lokaal Wassenaar: Laat de politie vooral werk doen waar inwoners direct wat aan hebben

De gemeente Wassenaar maakt deel uit van een regionaal samenwerkingsverband voor veiligheid. Hierin zitten naast grote broer Den Haag nog zeker een tiental kleinere gemeenten. In totaal gaat het om meer dan een miljoen inwoners.

Het samenwerkingsverband heeft deze zomer een voorstel gedaan voor de prioriteiten waarop zij wil dat de politie samenwerken voor de komende vier jaar. De fractie van Lokaal Wassenaar vindt dat hierbij veel meer gekeken zou moeten worden naar waar de inwoners, inclusief die van Wassenaar, behoefte aan hebben. Laat de politie vooral werk doen waar inwoners direct wat aan hebben.

Nu staan in de prioriteitenlijst onder andere: cybercrime, maatschappelijk ongenoegen, radicalisering en re-integratie van ex-gedetineerden. Dat mogen onderwerpen zijn waar gewerkt aan moet worden; het zijn alleen niet de onderwerpen die inwoners in de regio boven aan hun lijstje hebben staan als het gaat om prioriteiten van de politie. Als een inwoner moet kiezen, en ik citeer, “preventie van ongewenste uitingen van maatschappelijk ongenoegen” of het opsporen van een gestolen fiets…. Dan gaat de voorkeur toch echt uit naar het opsporen van een gestolen fiets.

Aangezien het hier gaat om de prioriteitsstelling voor de komende vier jaar willen wij daar in ieder geval iets zien staan wat aansluit bij de beleving van de inwoners. Verkeersveiligheid en het handhaven van de orde is daarbij een belangrijke taak. Waarom geen samenwerking over deze onderwerpen? Laat gemeenten van elkaar leren wat helpt bij het beïnvloeden van het rijgedrag; interactieve verkeersborden in plaats van overal drempels. In Wassenaar staat op schooldagen er vaak in de ochtend een motoragent bij de rotondes (complimenten!); die hoeft niks te doen, alleen er staan is al genoeg om iedereen zich aan de regels te laten houden.

Afijn, volgende week is er commissievergadering en wij zullen samen met de andere partijen en het college van B en W proberen met een mooi alternatief voorstel te komen. Ik roep zowel de partijen als het B en W alvast op om ook het netwerk bij andere gemeenten vast te overtuigen. We doen het immers om de veiligheid van alle inwoners in de regio. Lokaal Wassenaar, altijd in de buurt!

Jeroen Gankema
Fractievoorzitter Lokaal Wassenaar