Afbeelding
Foto:

Het voormalige NIAS gebouw bestaat 100 jaar: bewoners en omwonenden vierden ‘100 jaar gezelligheid’

Gerard Del Court van Krimpen gaf in het begin van de twintiger jaren van de vorige eeuw opdracht voor de bouw van een imposante villa aan de Meijboomlaan en samen met De Witte Hoogt waren dat de eerste villa’s in Rijksdorp met de omvang van buitenplaatsen. 

Door Jan Pieter Becker

Ruim vijftig jaar later werd de villa, tot hun vertrek in 2016, onderdeel van de NIAS-campus. Daarna deed Ad Hoc het leegstandbeheer door een aantal units ‘anti-kaak’ te laten bewonen. En dat blijkt een gouden greep. Het klinkt bijzonder maar gebruikers van het complex en de vele omwonenden zijn een beetje van elkaar gaan houden. Reden voor bewoners Reinier Huisman en Derreck-Jan van der Velde om alle Rijksdorpers uit te nodigen voor een gezellige middag en met elkaar het motto ‘100 jaar gezelligheid’ te vieren. Afgelopen zondag gaven ruim 60 omwonenden gehoor aan de uitnodiging en het werd een gezellig samenzijn en voor herhaling vatbaar. 

NIAS stond voor Netherlands Institute for Advanced Study in The Humanities and Social Sciences, een onafhankelijk onderzoeksinstituut op het gebied van de geesteswetenschappen en sociale en gedragswetenschappen. Het instituut bood onderzoeksfaciliteiten voor internationale wetenschappers die soms wel 10 maanden in woonunits gehuisvest werden. Derreck-Jan: “Tegenwoordig is het complex ‘antikraak’ in gebruik door tussenkomst van Ad Hoc. Een leuke mix van 7 bewoners, 5 bedrijfjes, 5 kunstenaars en 2 wetenschappers zorgt onderling voor veel gezelligheid”. En hij vervolgt: “Ook met de omgeving is er gewoon een goed contact. Bewoners en gebruikers hebben allemaal een baan en zijn allen sociaal vaardig. Over en weer is sprake van bijzonder positieve interactie”.

Toen Reinier en Derreck-Jan namens de de gebruikers de omwonenden uitnodigden om met een leuke samenkomst het 100-jarig bestaan van het door architect Samuel de Clercq ontworpen hoofdgebouw te vieren werd daarop massaal gereageerd. Reinier: “Het was ook echt supergezellig. Wat we terughoorden was dat we erg rustig zijn en (met een glimlach) dat klopt. Er is weinig verloop, bewoners werken allemaal en ook de bedrijfjes doen het goed. Iedereen was het erover eens dat deze geslaagde samenkomst voor herhaling vatbaar is”.

Het terrein van de NIAS is de laatste jaren een paar keer van eigenaar veranderd. Diverse plannen voor grootschalige gebiedsontwikkeling verdwenen terecht in de prullenmand want op dit unieke terrein en bij dit prachtige hoofdgebouw past absoluut geen grootschalig bouwwerk.