Afbeelding
Foto:

Geen doseerinstallatie, wel een skatebaan

Nicolás Pesman van HvW diende op Prinsjesdag in de gemeenteraad twee moties in. De motie betreffende een doseerinstallatie op de Katwijksweg werd voor hem een teleurstellende ervaring. De andere motie over de renovatie van het skatepark aan de Johan de Witstraat was een daverend succes.

Door Jan H. de Roij

Ons jongste Gemeenteraadslid, Nicolás Pesman van HvW, diende in de afgelopen gemeenteraadsvergadering op flamboyante wijze twee moties in. Een over de plaatsing van een doseerinstallatie aan de Katwijkse weg en de andere over het skatepark aan de Johan de Witstraat.
Om het sluipverkeer tegen te gaan vroeg de motie om in januari een uitvoeringsplan voor te leggen voor de installatie voor de zomer 2023 van een verkeersdoseerinstallatie op de Katwijkseweg. In een toelichting herhaalde Pesman in dwingende bewoordingen de strekking van de motie en voegde eraan toe geen vertrouwen erin te hebben dat 30 km/u in het dorp het sluipverkeer zal tegengaan. Hij verwees ook naar het coalitieakkoord waar een doseerinstallatie is opgenomen. Wethouder Aart van Sloten antwoordde dat het hem niet gaat lukken om in januari een dergelijk plan voor te leggen. De N441/Katwijkseweg is een provinciale weg en dus is medewerking van de provincie noodzakelijk. Daar komt dan nog bij dat voor het installeren van een flitsinstallatie toestemming nodig is van het OM. Bovendien moet er goed gekeken worden naar de gevolgen van een doseerinstallatie voor het verkeer naar Duinrell en voor de automobilisten die in Wassenaar moeten zijn. De wethouder stelde daarom voor om naar dit onderwerp te kijken in december tijdens de bespreking van het plan over de 30 km/u. De indiener van de motie negeerde vervolgens de suggestie van de burgemeester om de motie tot december aan te houden. Volgens Pesman is het sluipverkeer te belangrijk om het onderwerp maar te blijven uitstellen. Tot zijn verdriet moest hij constateren dat de andere partijen niet overtuigd werden door zijn passie en dat de motie geen enkele steun kreeg. Hem restte niets anders dan de motie in te trekken.
Meer succes had hij met een breed gedragen motie die het college opdraagt om met een plan te komen tot vernieuwing van de skatebaan aan de Johan de Witstraat. De motie is het resultaat van een mede door de Vrienden van Wassenaar gepromote petitie en die 465 handtekeningen opleverde. Wethouder Klaver erkende in een reactie dat de skatebaan een upgrade kan gebruiken. Zij zegde toe voor de volgende gemeenteraadsvergadering met een brief te komen over het tijdspad en de kosten die gemoeid zijn bij het maken van een plan en daarna in samenwerking met de gebruikers en omwonenden een plan op te stellen. De motie werd met unanimiteit aangenomen.
Geen slechte score voor Nicolás Pesman bij zijn eerste Raadsvergadering. Door een onderwerp als het skatepark te agenderen creëert hij hopelijk ook meer belangstelling bij de jeugd voor de gemeentepolitiek. Dit zal hem zeker aan het denken zetten om meer onderwerpen aan de orde te stellen die de jeugd belangrijk vindt. Wel moet de zeperd bij de doseerinstallatie-motie hem ook duidelijk maken hoe belangrijk het is ‘in de wandelgangen’ steun te vinden voor je plannen. Met een goede coaching kan hij een aanwinst zijn voor de gemeenteraad.