Als het aan D66 ligt, wordt Meijendel autoluw gemaakt
Als het aan D66 ligt, wordt Meijendel autoluw gemaakt Foto: Nicole van Veldhoven

Auto’s zijn (nog even) welkom in Meijendel

De gemeenteraad voerde een kort debat over de stikstofneerslag in Meijendel en het terugdringen van het autoverkeer in en naar Meijendel. D66 diende daarover een motie in. De meerderheid in de raad vond de motie echter overbodig. Dus voorlopig kunnen de auto’s richting de boerderij blijven rollen.

Jan H. de Roij

Op 16 september brachten een aantal gemeenteraadsleden op uitnodiging van Dunea een bezoek aan natuurgebied Meijendel. Naar aanleiding daarvan en waarschijnlijk ook gehoor gevend aan het pleidooi van de actiegroep ‘Hart voor Meijendel’ om de recreatie en vooral het autoverkeer in het natuurgebied terug te dringen, kwam Rogier Krabbendam (D66) met een motie om de toegankelijkheid per auto te ontmoedigen. In feite zou dit erop neerkomen dat de parkeerplaats bij boerderij Meijendel dan niet meer per auto bereikbaar is. De overweging van D66 daarbij is dat er een opdracht ligt om in dit Natura 2000 gebied een stikstofreductie van 95% te realiseren en in de omliggende bufferzone 70%. Om die reden wordt in de motie het college ook opgeroepen om zich actief in te zetten om het autoverkeer in de rest van Wassenaar te reduceren. In een toelichting kwalificeerde de D66-voorman het huidige beleid als onvoldoende en spoorde het college aan verantwoordelijkheid te nemen voor het kwetsbare natuurgebied.
De verantwoordelijke GL-wethouder Aart van Sloten somde als reactie op wat het college al allemaal doet en wat de verdere plannen zijn. Zijn conclusie was dat de motie het staand beleid ondersteunt. Dit was natuurlijk allemaal bekend bij Rogier Krabbendam, maar blijkbaar was hij toch zo gecharmeerd van dit antwoord dat hij verklaarde dat D66 erg blij is met deze wethouder van GL.
Annemarie de Raad (LW) en Matthijs Stekelenburg (VVD) zagen een versneld besluit om de auto uit Meijendel te weren niet zitten. Mw de Raad wees daarbij naar Dunea die een dergelijk verbod niet zinvol acht. De stikstofwinst zou minimaal zijn. Bovendien zouden bezoekers hun auto’s dan in de buurt (de Kieviet) parkeren. Volgens Stekelenburg komt slechts 6% van de stikstofneerslag in dit gebied van het autoverkeer en bijvoorbeeld 32% uit het buitenland. Ontmoediging van het autogebruik gaat te ver. Volgens de wethouder is de inzet van het beleid wel degelijk om het autogebruik richting en in Meijendel te verminderen. De vraag is hoe? Hij zou graag een duurzame manier van vervoer richting Meijendel zien.
Uiteindelijk werd de motie verworpen met alleen de stemmen van D66, GL, PvdA en CDA voor.
Uit het debat werd duidelijk dat de toegankelijkheid van het natuurgebied Meijendel per auto zijn langste tijd gehad heeft. Willen partijen als VVD en HvW hierin meegaan dan zal er wel een haalbaar alternatief op tafel moeten liggen en het niet enkel moeten blijven bij de oproep van de wethouder om een duurzame wijze van vervoer te gebruiken. Het wachten is op de integrale visies op parkeren en vervoer. Interessante uitkomst van het debat was wel dat de wethouder nu weet op welke partijen hij zonder meer kan rekenen bij zijn ‘natuuragenda' en bij welke partijen hij wat meer zijn best zal moeten doen om ze te overtuigen.