Afbeelding
Foto:

Aptroot Huiswerkbegeleiding stelt aan u voor: Harold

Harold van Barneveld (52) werkt nu ruim negen jaar als coach bij Aptroot en is een echte Wassenaarder: “Ik ken het Wassenaarse wel een beetje, woon weliswaar nu in Den Haag, maar ik heb in Wassenaar gewoond tot mijn 18e en op het Adelbert gezeten, dus ik weet hoe het er hier aan toe gaat.

Mijn ouders wonen ook nog in het dorp. Ik heb de Lerarenopleiding Engels en Geschiedenis gedaan en een studie gevolgd voor pedagogisch coach. Vervolgens ben ik in de kinderopvang terecht gekomen. Daar heb ik een hele tijd gewerkt als manager van verschillende vestigingen in Den Haag waarna ik terecht ben gekomen bij Aptroot Huiswerkbegeleiding & Trainingen. Het onderwijs heeft mij altijd getrokken. Ook mijn vrouw zit haar hele leven lang al in het onderwijs. Zelfs mijn dochter zit op de PABO. Je kan wel zeggen dat we echt een onderwijsgezin zijn.”

“Ik ben een van de coaches en heb hier vijf dagen per week mijn eigen lokaal. Dat geldt ook voor de andere coaches. We hebben het onderverdeeld in een eerste, tweede, derde, vierde, vijfde en zesde klas. Op die manier kunnen we de kinderen een beetje bij elkaar houden, want ze leren ook veel van elkaar. Sommige kinderen komen drie dagen, anderen vijf en het eerste wat wij altijd met de kinderen doen is dat we gaan kijken naar wat het huiswerk precies is en op basis daarvan maken we een planning. Het geeft hen een inzicht hoe ze dingen moeten aanvliegen. Op een gegeven moment zie je zo’n agenda vollopen. Ik hoor dan vaak: “Meneer van Barneveld, dat ga ik helemaal niet redden, want ik moet 's avonds ook nog naar hockey of naar voetbal.” Nou, dan gaan we met elkaar in gesprek en dan leg ik de vraag voor: “Hoe zouden we dat anders kunnen doen?” In het begin, zeker in de brugklas en de tweede klas, moet je daar steeds bij helpen. En naarmate de kinderen ouder worden, zie je dat ze er steeds zelfstandiger in worden. Je overlegt over hele andere dingen, bijvoorbeeld: hoe je profielwerkstukken in elkaar zet. We hebben ook veel contact met de ouders, want die willen natuurlijk ook weten hoe het hier gaat en als wij bepaalde zaken signaleren in positieve of in negatieve zin, dan communiceren we daarover. Je bouwt echt een band op met die kinderen. Als je hier 5 dagen per week bent - dat lukt gewoon niet als er elke dag een andere student voor de klas staat - leer je leerlingen echt kennen; dat opbouwen van die band zorgt voor een meerwaarde. We hebben ook overhoorders, vaak studenten: ouderejaars die al het leerwerk met hen doornemen. Als de kwaliteit hoog genoeg is, dan gaat er een krulletje achter en is het afgetekend. Daarnaast hebben we losse bijlessen. Dan worden leerlingen als ze dreigen vast te lopen in een uur helemaal bijgespijkerd. We hebben hier een dame zitten, een echte bèta-tijger. Zij is waanzinnig en kan de stof heel goed overbrengen. Die bijlessen kan iedereen volgen, ook als je hier niet wordt begeleid met je huiswerk.”

Meer informatie over Aptroot? Ga naar aptroothuiswerkbeleiding.nl of bel met directeur Joost van de Ven: 06 53 50 48 30.