Etel Adnan, Le soleil toujours (2021)
Etel Adnan, Le soleil toujours (2021) Foto: Vincent Basler

Oppepper nodig? Ga naar Voorlinden!

Kun je wat energie gebruiken? Ga dan naar de tentoonstelling Art is the Antidote in museum Voorlinden. Dankzij de flinke dosis sprankelende, geëngageerde en grappige kunstwerken uit de eigen collectie loop je stralend het museum uit. ‘Deze tentoonstelling voelt als een verademing voor veel bezoekers’, zegt directeur Suzanne Swarts. 

Kijken naar kunst is gezond. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) concludeerde in 2019 al op basis van 900 onderzoeken dat kunst de gezondheid bevordert. In Brussel kunnen artsen zelfs museumbezoek voorschrijven als medicijn voor wie het even zwaar heeft. De behoefte aan kunst neem toe, meent directeur Suzanne Swarts van museum Voorlinden. De lockdowns in de afgelopen jaren vielen zwaar, de samenleving verhardt en de verdeeldheid neemt toe. Ook de energiecrisis en situatie in Oekraïne tellen daarbij mee. ‘We zien dat er juist in deze ingewikkelde tijden een enorme behoefte is aan kunst als toevluchtsoord', zegt de museumdirecteur. ‘Dat is eigenlijk ook heel logisch, want kunst werkt als een medicijn. Het geeft lucht, toont onze creativiteit en biedt andere perspectieven. Bovendien is het spektakel. We zien dan ook echt mensen opvallend blij en opgeladen naar buiten lopen.' Gelijk in de eerste zaal van de tentoonstelling Art is the Antidote biedt Voorlinden een zalige kleurexplosie die direct op je afkomt. Dat is niet alleen te danken aan de krachtige muurschildering van Bob and Roberta Smith, een slogankunstenaar die het belang van kunst breed verkondigt. Veel mensen blijven lang staan voor de 136 keramische tegels die samen Le soleil toujours vormen. Het is een van de laatste werken van de Libanese Etel Adnan (1925-2021). Ze zette zich als auteur en activist in voor vrouwenemancipatie in het Midden-Oosten, maar viert in haar beeldende kunst vooral de schoonheid van de kleurrijke natuur.
Een zaal verder brengt de Gentse kunstenaar Merlyn Paridaen je ogen en brein op hol met zijn woordbeelden. Van alledaagse verzuchtingen als tja, ach, tss, hmm en pfff componeert hij een visuele en mentale symfonie die steevast eindigt met een glimlach op de lippen. De tentoonstelling bevat uitsluitend werken uit de eigen collectie van Voorlinden met werk van nieuw talent én vertrouwde namen uit binnen- en buitenland, waaronder Alicja Kwade, Zhanna Kadyrova, Yayoi Kusama, Johannes Langkamp, Jean Tinguely, Lyle Ashton Harris, Ai Weiwei, Guido Geelen, Piero Manzoni en Subodh Gupta. Zo biedt Voorlinden je een heerlijke mix van oppeppende, hoopvolle en aanstekelijke kunstwerken.