Afbeelding
Foto:

Mijn Wassenaar

In de rubriek Mijn Wassenaar vertelt een (on)bekende Wassenaarder over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: Femke Zwitser (45), Centrum Manager Wassenaar

Door Ton de Best

Mijn buurt?
Ja dat lijkt me duidelijk, dat is natuurlijk ons gezellige centrum! En dan vind ik het altijd heel leuk om vanaf de Dorpskerk over het Plein de Langstraat op te lopen en daar dan te genieten van de mooie oude panden en natuurlijk even te luisteren naar het carillon voordat ik de vele leuke winkels induik of ergens lekker ga lunchen.

Eerste herinnering?
Mijn eerste herinneringen aan Wassenaar zijn die vanuit mijn jeugd, kerst vieren bij mijn oom en tante op de Schouwweg en daarna een bezoekje aan het dierenpark. Nog steeds vind ik het fascinerend om langs het oude dierenpark te fietsen en dan daar in de verte nog oude hokken en overblijfselen te zien. Dan denk ik even terug aan hoe ik daar vroeger uren met m’n vader naar de apen stond te kijken. Verder hockeyde ik vroeger bij Bloemendaal en de wedstrijd tegen HGC was altijd een hele spannende. Ik herinner me nog hoe we dan met het team aankwamen op de Rijksstraatweg en langs het huis met het blauwe dak reden. Dat vond ik zo mooi. We wisten dan ook dat we dichtbij HGC kwamen en de wedstrijdspanning nam dan ook toe in de auto.. Grappig hoe die beelden en gevoelens nog zo makkelijk terug te halen zijn.

Het mooiste groen?
Wat boffen we eigenlijk enorm met zoveel groen want ik heb meerdere lievelingsplekken. Elke ochtend loop ik met m’n hond Harrie door het Wittenburgerbos en het stukje waar je uitkijkt op de vijver van Kasteel de Wittenburg is echt sprookjesachtig. Verder zijn de tuinen van Voorlinden natuurlijk waanzinnig mooi en ik vind het heerlijk om me daar te verwonderen over alles wat er staat. Ook vervelen de duinen me nooit, elke keer denk ik weer een nieuw stukje Meijendel te hebben ontdekt. Door de seizoenen en veranderende lichtval blijft het verrassen. Helemaal geweldig om ook nog een ree of een vos te zien! Magisch.

Favoriet vervoermiddel?
De benenwagen… Ik vind het echt heerlijk om hard te lopen of lange wandelingen te maken, het liefst luisterend naar muziek of gezellig samen met een vriendin uren kletsend. Ik neem dan zelfs een koffietje mee in zo’n thermos beker om zo lang mogelijk te genieten van de wandeling.

Mis het meest
Een sportwinkel in het centrum.. zo jammer dat LJ Sport weg is! Naast een prachtige natuur die uitnodigt om te wandelen, rennen, fietsen, (kite)surfen, (zee)zeilen, heeft Wassenaar ontzettend veel sportclubs en -verenigingen voor jong en oud, voetbal, hockey, tennis, padel, golf, vechtsporten, ballet, noem het maar op. Je kunt het zo gek niet verzinnen of we hebben het. Maar we hebben op dit moment geen sportwinkel meer in het centrum! We zijn nu druk bezig om ondernemers te benaderen die een sportwinkel zouden willen beginnen. Dus ik grijp hierbij ook gelijk mijn kans.. als iemand in dit gat wil springen, dan hoor ik het heel graag!

Dit kan beter
Het is jammer dat er te weinig plekken zijn in het centrum waar fietsen kunnen worden geparkeerd. Hierdoor komt het vaak voor dat je, bijvoorbeeld op de Langstraat, bijna wordt aangereden door een fietser. Ook staan er vaak fietsen tegen de gevels geparkeerd waardoor deze de ingang of etalages van winkels blokkeren. In het herinrichtingsplan van het centrum waren veel goede verbeteringen opgenomen. Ik hoop zo enorm dat het plan toch nog doorgaat. Fingers crossed!

Beste plek om te relaxen?
Het strand! Weer of geen weer, ik ga bijna elke week naar de Wassenaarse Slag met of zonder hond. Heerlijk even uitwaaien en daarna een drankje in een van de gezellige en gemoedelijke strandtenten. Het is dan net of je even een paar uur in een ander land bent.

Wassenaar voor kinderen
Wassenaar is een feest voor kinderen, althans die van mij hoor ik niet klagen. Hoeveel kinderen in Nederland kunnen dagelijks kiezen uit diverse sportclubs, het strand, de zee, de duinen, het bos, diverse goede scholen, een gezellig en veilig centrum waar ze een lekker ijsje kunnen kopen en ook nog een eigen pretpark? En alles op fietsafstand. Kinderen van buitenlandse vrienden van ons, die soms komen logeren, zien heel Wassenaar eigenlijk als één groot paradijs.

Plek die meer aandacht verdient?
Het eerste stukje Langstraat komend van de Dorpskerk is zo ontzettend mooi dat het zonde is dat veel mensen dit stukje over het hoofd zien. Het zit namelijk ook vol met hele mooie winkels die echt meer aandacht verdienen! Hetzelfde vind ik voor de Kerkstraat, ook zo’n mooie straat met leuke winkels. Als je meer tips wilt over het dorp kun je je abonneren op Winkels in Wassenaar (Facebook: Winkelen in Wassenaar) of Instagram (I: winkels_in_wassenaar). Hier zetten wij, maar ook winkeliers, vaak leuke tips, nieuwe winkels of mooie plekjes op.

Afbeelding