Afbeelding
Foto:

Wetgeving uit 2004 die men vergat te publiceren

In de volgende gemeenteraadsvergadering staat een stukje falen van het bestuurlijk proces geagendeerd als hamerstuk. Dus de Raad vindt het geen debat waard. Het gaat daarbij om het ‘Handboek Welstand en Beeldkwaliteit’ dat in 2004 is vastgesteld. Maar het is nooit op de correcte juridische wijze gepubliceerd waardoor het al 18 jaar lang niet van kracht is, terwijl er wel naar gehandeld is.

Door Jan H. de Roij

In de Gemeenteraadsvergadering van dinsdag 20 september staat als hamerstuk geagendeerd het ‘Raadsvoorstel Handboek Welstand en Beeldkwaliteit’. Normaal berichten we niet over hamerstukken, maar dat doen we deze keer wel, omdat er wat vreemds aan de hand is. Uit de stukken is dat moeilijk op te maken, maar tijdens de commissievergadering Fysieke Leefomgeving van twee weken geleden werd ietsje duidelijker waar het om gaat.

In 2004 is het ‘Handboek Welstand en Beeldkwaliteit’ vastgesteld. Dit handboek regelt de ruimtelijke kwaliteit en het welstandstoezicht in ons dorp. Ook zijn welstandsvrije gebieden aangewezen. Je krijgt met dit handboek te maken als je bijvoorbeeld je huis wilt verbouwen of een nieuw object wilt neerzetten. Nu blijkt na 18 jaar dat dit handboek niet voldoet aan het formele vereiste van publicatie waardoor het dus eigenlijk nimmer van kracht is geworden. Hier heeft nooit een haan naar gekraaid totdat vorig jaar de welstandscriteria voor zonnepanelen werden herijkt. Dit besluit van de gemeenteraad werd alsmaar niet gepubliceerd en dus niet uitgevoerd. De reden bleek, na navraag door de Vrienden van Wassenaar, dat de basis van dit besluit is gelegen in het handboek en omdat het handboek niet wettelijk is vastgesteld kon dus ook het zonnepanelen-besluit niet van kracht worden. Verantwoordelijk wethouder Bart Boon deed daar in de Commissievergadering redelijk laconiek over. Er was in de afgelopen 18 jaar nooit “gedoe” geweest, dat betekent dat besluitvorming op basis van het handboek blijkbaar nooit tot procedures heeft geleid. Enkele commissieleden waren van mening dat dit complete handboek opnieuw het participatietraject in moet. De wethouder raadde dit met klem af, omdat er inhoudelijk niets aan het handboek is gewijzigd. Hij zegde evenwel toe om te bekijken wat participatie voor gevolgen heeft.

Niemand zit te wachten op een nieuw debat en besluitvorming over dit gecompliceerde handboek; zeker niet de wethouder die ook andere katten te geselen heeft. Toch is het wel opmerkelijk dat in de commissievergadering nauwelijks aandacht was voor het principiële punt dat er blijkbaar wetgeving is ons dorp wordt vastgesteld die niet wordt gepubliceerd waardoor de rechtsmacht ontbreekt. Hoe zit het met de procesbewaking in de Paauw? Zijn de Raadsleden niet geïnteresseerd te weten of zich zoiets weer zou kunnen voordoen en of er nog meer ongepubliceerde wetgeving ergens op een plank ligt? Heel bijzonder dat een dergelijk falen van het ‘bestuursproces’ als hamerstuk wordt afgedaan. Overigens – en dat geheel terzijde- in 2004, toen men dus vergat het handboek te publiceren, heerste de VVD nog oppermachtig in de Paauw en stond op voet van oorlog met de toenmalige burgemeester over onder meer het ‘personeelsbeleid’.