Afbeelding
Foto:

Na het afblazen herinrichtingsplan centrum opnieuw een forse tegenvaller van ruim 1.4 miljoen bij lopend project herstel kademuur Havenkade

De kosten van het herstel van de kademuur langs het Havenkanaal en de Oude Haven vallen opnieuw fors hoger uit. In 2020 werden de totale kosten begroot op 2.000.000 euro, in de Najaarsnota 2021 werd dit bedrag verhoogd tot 2.717.000 euro, maar de kosten van het inmiddels lopende project rijzen dermate de pan uit dat B en W de raad verzoeken om het investeringsbudget te verhogen met nog eens 1.430.000 euro. Het voorstel hiertoe wordt komende maandag in de raadscommissie Fysieke Leefomgeving besproken.

Door Jos Knijnenburg

Naar aanleiding van een inspectie van de kademuur langs het Havenkanaal en de Oude Haven wordt deze momenteel grondig aangepakt. Het werk bestaat uit een drietal fasen. Fase 1 betreft de vervanging van de kademuur langs de zuidzijde van het Havenkanaal tussen de Wiegmanweg en de Johan de Wittstraat die bijna gereed is (zie foto). Het betreft een gebied waarin inmiddels is begonnen met de bouw van het wooncomplex ‘Admiraal Residences’ waarvan het ontwerp met een vijftal puntgevels aan de kant van het Havenkanaal doet denken aan oude pakhuizen met water voor de deur. De tweede fase omvat de aanpak van de zuidelijke kademuur van het Havenkanaal en de oude jachthaven tussen de Johan de Wittstraat en de kop van de haven die deze maand begint. Fase 3 omvat de tegenoverliggende kademuur aan de noordzijde van dit traject. In het raadsvoorstel worden verschillende oorzaken van de oplopende kosten vermeld. Een combinatie van meerwerk als gevolg van onvoorziene omstandigheden, de wereldwijde pandemie en de oorlog in Oekraïne hebben ervoor gezorgd dat de levertijden enorm zijn opgelopen en de kosten van bouwmaterialen enorm zijn gestegen. Daarnaast kampen veel bedrijven ook nog eens met een tekort aan gekwalificeerd personeel. “Inflatiecijfers van 20% verrassen niet meer”, zo stelt het college. Het gevolg is dat het reeds aangepaste budget voor de hele klus van 2.717.000 euro volgens B en W “vrijwel opgebruikt” is om fase 1 en 2 te kunnen realiseren, maar dat betekent dat er nog moet worden gebudgetteerd om ook fase 3 te kunnen uitvoeren. Als pleister op de wonde merken B en W nog op dat er voor fase 3 nog geen begroting en onderbouwing was opgesteld “en er destijds slechts een aanname is gedaan”. De raad wordt nu gevraagd een extra budget van 1.430.000 beschikbaar te stellen. Wassenaar heeft de aannemer van fase 2 gevraagd om op basis van “prijspeil fase 2” ook gelijk een aanbieding voor de uitvoering van fase 3 te doen. Het idee is dat na fase 2 dan direct ook fase 2 kan worden uitgevoerd. Dat voorkomt en bespaart niet alleen een aanbestedingsprocedure, maar ook aan- en afvoerkosten van zwaar materieel en bovendien kan de periode van overlast voor de omgeving zo beperkt mogelijk worden gehouden. De financiële onderbouwing van het gevraagde extra budget is mede gebaseerd op het verlengen van de afschrijvingstermijn van 40 naar 60 jaar met de kanttekening dat de nieuwe kademuur een technische levensduur van 100 jaar heeft. Het college merkt richting de raadsleden op dat gezien de inspectie uit 2019, het stopzetten van het peperdure project “geen optie” is, “uitvoering is een must”.
De huidige nog niet vervangen kade verkeert in een slechte staat. Uitspoeling van grond achter de kade en mogelijk bezwijken van de kade door het breken van ankerstangen kan leiden tot gevaarlijke situaties. B en W wijzen hierbij met name op de situatie in een deel van het werkgebied van fase 3 waar zwaar verkeer pal langs het Havenkanaal rijdt. Wanneer de kade bezwijkt tijdens het langsrijden van een zwaar beladen voertuig, "is het te water raken niet ondenkbaar en het leed niet te overzien”.