Afbeelding
Foto:

Vaarwel Lennert!

Er is mij, via via via, verzocht om nog één keer de ganzenpen met mijn stramme geitenpoot op te pakken om iets te schrijven ter afscheid van de man die bij alle dieren geliefd was, is en zal blijven. Want na meer dan 16 jaar gaat hij ons verlaten.

Jullie mensen noemen zoiets ‘met pensioen gaan’ of ‘genieten van de oude dag’. Dat eerste zegt ons dieren niet veel maar dat laatste wel want als er iets op deze boerderij gebeurde was het wel dat wij met veel liefde en aandacht werden verzorgd, ook al werden sommigen van ons wat bouwvallig en stram. Lennert, zijn collega’s en zijn ‘jongens’ – zo noemde hij de ploeg die dag in dag uit op de boerderij werkten en die bestond uit wispelturige boertjes en boerinnetjes met ieder een geheel eigen gebruiksaanwijzing – stonden garant voor schone stallen, goudgeel stro, vers hooi en fruit, heerlijke biks en fris helder water. Lennert hield een jaaragenda bij zodat de schapen op tijd geschoren werden, de hoeven netjes gekapt, vaccinaties op tijd gegeven werden evenals de wormen-test zodat de levende have in goede gezondheid verkeerde.
En dan nog tussendoor de horeca draaien met in de zomer een terras, de voerautomaten op tijd bijvullen, de plantjes van water voorzien, omgaan met een taai bestuur, imker Brammetje ontvangen die zo plat Leids spreekt dat zelfs de bijen hem niet verstaan, schoolklassen ontvangen evenals toeristen uit alle windstreken. Ga er maar aan staan!
Nog niet zo lang geleden woonde hier het dichtende schaap Zwartbles die mij, zij was toen oud en versleten en had niet lang meer te leven, een klein gedichtje heeft toevertrouwd. Zij vroeg mij of ik deze haiku aan Lennert wilde geven mocht hij ooit vertrekken. Vervolgens blaatte zij het volgende zachtjes in mijn oor:

 één ding staat voorop
met een glimlach de poort uit
dan gloeit zijn hart warm

Afgelopen avond heb ik dit gedichtje voorgedragen tijdens onze wekelijkse bijeenkomst in onze stal. Alle dieren komen dan bijeen. Jawel, ook de kippen, de konijnen en de cavia’s, de eenden en de volièrevogels, de shetlanders, Fjord Reyna, Boris het varken en Willem de ezel. We hebben met elkaar teruggedacht aan die mooie tijd met dit baasje uit Alphen. Menig dier pinkte een traantje weg. We zullen hem missen.

Met vriendelijke geitengroet,
Ali

*Haiku: is een bij Zwartbles zeer geliefde dichtvorm van Japanse oorsprong, geschreven in drie regels waarvan de eerste regel 5, de tweede regel 7 en de derde regel weer 5 lettergrepen telt.