Afbeelding

Noodopvang Oekraïne dankt Wassenaar en wenst iedereen een fijne vakantie!

Algemeen

Wassenaar - Op zomaar een dinsdag (28 juni) blijkt het behoorlijk druk in de noodopvang aan de Middelweg met leerlingen uit de Oekraïne in Wassenaar. In meerdere lokalen wordt les gegeven aan de kinderen van 6 tot 18 jaar, er zijn vrijwilligers die Engelse les geven aan ouders van de kinderen en dan zijn er vrijwilligers die koffie en thee schenken en de lunch aan het voorbereiden zijn. Tussendoor zijn er dan ook nog korte overlegmomenten met het personeel en zijn er de telefoontjes die moeten worden opgepakt. In gesprek met Mirjam van Leeuwen, coördinator van de opvang, blijkt hoe fijn en mooi het is, dat dit alles gebeurt en zeker met de hulp van zoveel lieve en zorgzame mensen uit Wassenaar en omgeving. Veel mensen met een hart van goud, die er voor zorgen dat in korte tijd veel grote en mooie stappen zijn gezet om deze opvang in Wassenaar te laten bestaan. Voorlopig tot 28 september, maar Mirjam hoopt van harte dat de noodvoorziening wordt omgezet in een duurzame onderwijsvoorziening voor nieuwkomers en dat een verlenging mogelijk is. Want ook al is de noodopvang niet officieel, er wordt binnen alle mogelijkheden keihard gewerkt om onderwijs te geven. En dat is wat de leerlingen willen; niet zomaar wat rondlopen, spelletjes doen, maar vooral les krijgen.

Door John Schrader

In gesprek met Arsenig, Veronika en Anhelina blijkt hoe snel deze middelbare scholieren hun plekje hier hebben gevonden. Ze komen uit verschillende plaatsen zoals Odessa en Kiev en hebben bijna dagelijks contact met familie en/of vrienden die nog in Oekraïne zijn. De leerlingen genieten van hun leerkrachten en nu ook hun Wassenaar. Want ze vinden het enorm fijn om in Wassenaar te wonen en te leven. Ze houden van de natuur en de rust die hier is; in hun vrije tijd wordt veel gewandeld en gefietst en worden andere plaatsen bezocht. En ze willen Nederlands leren, hoe moeilijk dat soms ook gaat.
Er is veel overleg met de andere scholen in Wassenaar, zowel met het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs. De internationale afdeling van het Rijnlands Lyceum en de Amerikaanse school (ASH) geven ook veel ondersteuning en daarbij is ook de rol van de SAD enorm belangrijk, zo geeft Mirjam aan.
En naast alle onderwijssteun zijn daar ook diverse maatschappelijke organisaties binnen Wassenaar die hulp bieden, zoals De stille Kracht, Vluchtelingenwerk, en de Lions en Rotary clubs binnen Wassenaar. Tenslotte is ook de gemeente actief en biedt hulp waar het kan. Kortom veel hulp, vele mooie acties, die er voor zorgen dat er binnen de school veel blijde gezichten zijn. Want de noodopvang loopt als een trein dankzij alle leerkrachten en al deze Wassenaarse organisaties zorgen voor een welkome aanvulling.
Ook de ouders zijn heel tevreden en blij met hoe alles nu loopt. Irina en Inna, zomaar twee moeders vertellen ook over hun reis vanuit Oekraïne naar Wassenaar, via 9 landen! Ze zijn ontzettend blij met hun gastgezinnen en de gastvrijheid die ze dagelijks ontvangen, in toch voor hun moeilijke omstandigheden. Ze houden van Wassenaar, vinden het een fijne en mooie woonplaats; hier kunnen ze rustig naar buiten, iets wat in Charkov niet zomaar kon.
Van al die behulpzame vrijwilligers spreek ik ook nog met Magalie; zij geeft Nederlands aan alle klassen en organiseert een deel van het komende vakantieprogramma. Zo zijn de leerlingen ook al bij museum Corpus en Naturalis geweest en hebben zij een rondvaart door Amsterdam gehad. Bij deze uitjes is veel hulp van ouders van ASH en steeds meer leerlingen schrijven zich voor de activiteiten in.
Dan is het bijna tijd voor de lunch; het is druk in de keuken en de leerlingen zijn ook toe aan de pauze. Mirjam geeft nog aan dat er bij de voorbereidingen voor de lunch en de lunch zelf nog wel wat hulp nodig is; aanmelden kan via de mail mvanleeuwen@sadwassenaar.nl
De afsluiting voor de zomervakantie is op vrijdag 8 juli. Helaas kan niet iedereen worden uitgenodigd, maar er is groot feest met ouders, vrijwilligers en leerlingen. Dan is er een groot optreden van alle leerlingen; ze sluiten dan dit bijzondere schooljaar af en beginnen aan een hopelijk zonnige vakantie!!!