Het drama centrumplan

Algemeen

Wassenaar - De brief die het college op 30 juni naar de gemeenteraad stuurde waarin het centrumplan wordt ingetrokken en gewerkt gaat worden aan een nieuw ontwerp, stuit op veel kritiek vanuit het centrummanagement. De raad weigert echter op 5 juli om voor het centrumplan extra krediet beschikbaar te stellen waarmee het dus van tafel is. Dit is conform het nieuwe coalitieakkoord waarin is opgenomen dat er een “aangepast, haalbaar plan voor de herinrichting van het dorpscentrum” zal komen.

Door Jan H. de Roij

Voor de renovatie van de Langstraat en omgeving was een bedrag van Euro 3,2 mln beschikbaar gesteld. Vorige maand werd echter duidelijk dat dit krediet opgehoogd zal moeten worden met Euro 1,4 mln willen alle plannen gerealiseerd kunnen worden. De commissie Bestuur en Middelen van 21 juni verzocht daarop het college om met aanvullende informatie te komen, met verschillende opties en een goede onderbouwing. In de informatiebrief van 30 juni komt het college hieraan tegemoet. Er is blijkbaar voor de aankoop van ‘de steentjes’ en voorbereiding al een bedrag van Euro 1,7 mln uitgegeven. Uitgaande van het oorspronkelijke krediet van Euro 3,2 mln blijft er dus nog voor de uitvoering Euro 1,5 mln over. Wil het plan uit 2020 in zijn geheel worden gerealiseerd dan moet er nog een extra krediet van Euro 1,3 mln door de raad worden verstrekt. Het college kiest hier niet voor, maar voor het “on hold” zetten van het plan en het komen tot een herontwerp binnen het verstrekte krediet. Dat betekent dat de deadline van de aanbesteding zal worden overschreden en er geen gunning zal plaatsvinden: het oude plan is van tafel. Gevolg is dat in de Voorjaarsnota – want die stond op de agenda van de raad en niet de informatiebrief- geen extra krediet zal worden opgenomen.

Er waren maar liefst 7 insprekers naar de raadsvergadering gekomen voor dit onderwerp, waaronder deelnemers aan het centrummanagement en de nieuwe centrummanager. De brief riep bij hen grote teleurstelling en zelfs woede op. Sinds 2016 is gesproken over een centrumplan en in 2020 is het sein op groen gegaan en nu “gaat de bijl erin” stelde de centrummanager. Volgens de insprekers moeten we ons schamen voor hoe het centrum erbij ligt en is een plan hard nodig om de leegstand tegen te gaan. Een van de insprekers verklaarde emotioneel dat hij het vertrouwen in de gemeente en de lokale politiek heeft verloren. En een ander “er ligt een plan, ik doe niet meer mee”.

Wethouder Bart Boon vindt het verstandig om even een stap terug te doen. De oplopende kosten vragen daarom. Bovendien kunnen in een nieuw plan andere aspecten en inzichten worden meegenomen, zoals het bevorderen van de bewoning van het centrum (wonen boven de winkel) en actie tegen de leegstand. Dit vergt nader onderzoek. Ritske Bloemendaal van D66 staat positief tegenover het meewegen van die aspecten. Jeroen Gankema van LW roept het college op de zomer te gebruiken om na te denken over een nieuw plan. Voor Henri van Smirren (PvdA) is een verhoging van het krediet geen optie en Ber Wesselingh van HvW verklaart altijd al twijfels gehad te hebben bij het plan. Hans Mulder (VVD) staat positief tegenover het huidige plan en is bereid extra krediet te verstrekken. Daarin staat hij wel alleen. VVD en CDA dringen bij de wethouder aan op urgentie bij het vormgeven van een nieuw plan; in ieder geval voor de najaarsnota. De wethouder doet geen enkele toezegging.

En dus komt er geen extra krediet voor het centrumplan; gaat het huidige plan door de papierversnipperaar en de wethouder gaat werken aan een nieuw plan dat binnen het budget blijft. Hij zal daartoe moeten samenwerken met belanghebbenden zoals centrummanagement. Of die daartoe bereid zijn? Uiteindelijk is de verwachting van wel, omdat het in hun belang is. Wel zullen ze aan tafel zitten met gemengde gevoelens. Er is iets ‘geknapt’ bij hen. Het vertrouwen zal terug moeten komen. Een forse uitdaging voor de nieuwe wethouder.