Afbeelding

140 jaar Exultate Deo

Algemeen

Voorschoten - Exultate Deo viert het feit dat het de oudste culturele vereniging van Voorschoten is. Dit grote oratoriumkoor heeft al diverse gerenommeerde concerten op zijn naam staan, in binnen- en buitenland. In Wassenaar heeft Exultate Deo tot tweemaal toe de Matthäus Passion ten gehore gebracht, in samenwerking met Wassenaar Vocaliter. De eerste keer was in 2017, in de St Jozefkerk.

Op 25 maart jl. moest uitgeweken worden naar de Goede Herder. De Jozefkerk was immers verkocht. Tot op het allerlaatste moment was trouwens onzeker gebleven of dit concert wel doorgang kon vinden: corona hield ons lange tijd in zijn greep.

Maar op de valreep kwam het fiat, waardoor deze Matthäus Passion een extra feestelijk tintje kreeg. Daarmee leek er een einde gekomen aan een moeizame periode: gedurende bijna 2 jaar had corona het koorbestuur gedwongen tot steeds weer andere maatregelen: niet repeteren, repeteren in kleine groepjes, repeteren op andere locaties. Centraal stond daarbij de vraag: hoe houden we het koor bijeen en de koorleden enthousiast? En gelukkig had dit het beoogde resultaat: het koor telt nog steeds zo’n 80 leden. Hoewel het in onze huidige maatschappij lastig is om het verenigingsleven in stand te houden, mag Exultate Deo niet klagen. Er worden nog steeds nieuwe leden verwelkomd. Soms eerst als projectlid; men repeteert dan mee voor één specifiek concert. Maar vaak ook blijven deze projectleden hangen. Want zingen is gezond, voor de geest én voor het lijf. Niets is zó ontspannend als een hele avond alleen maar met je ademhaling bezig te zijn en ondertussen te genieten van muziekklanken die met de week mooier worden!

Dit alles onder de bezielende leiding van Leo den Broeder die al 22 jaar de vaste dirigent van Exultate Deo is. Daarnaast dirigeert hij ook twee andere koren in het Westland. Op 11 november zal het driekorige JubiLeo-concert uitgevoerd worden ter ere van zijn 40 (inmiddels 42-) jarig jubileum. Op het programma staan het Requiem van Mozart en het Messa di Gloria van Rossini. Plaats: Bartholomeuskerk in Poeldijk.
Op 10 februari 2023 maakt Exultate Deo zijn rentree in de Voorschotense Dorpskerk. Dan wordt het publiek getrakteerd op de prachtige klanken van twee Noorse componisten: Arnesen en Gjeilo. Zie voor nadere details de website: www.exultatedeo.nl

Beide concerten staan garant voor veel zangplezier!

Rest nog déze vraag: hoe vier je je 140e verjaardag?
Antwoord: met muziek natuurlijk, en de gezelligheid die de vereniging typeert. Op 28 juni werd de laatste repetitie van dit seizoen afgesloten met een feestelijke avond. En op 10 september, tijdens het bekende Weekend van Voorschoten, zal Exultate Deo trakteren op een klein inloopconcertje, tevens een voorproefje van het Noors concert in februari 2023. Plaats: de Dorpskerk van Voorschoten, tijd 14.55 - 15.25 uur.

Kortom, een koor dat 140 jaar bestaat heeft genoeg te vieren!