Foto: Jos Knijnenburg.
Foto: Jos Knijnenburg.

Fietsoversteek parallelweg A44 bij nieuw Knooppunt Ommedijk heeft vorm gekregen

Algemeen

Er waren vorige week de nodige wegafsluitingen van de westelijke parallelweg van de A44/ Ommedijkseweg in de avond en nacht voor nodig, maar inmiddels heeft de toekomstige oversteekplaats voor fietsers pal naast het nieuwe knooppunt Ommedijk vorm gekregen. Het nieuwe kunstwerk vormt één van de schakels in de nieuwe fietsroute tussen de Leidse wijk Stevenshof en het fietspad Oude Trambaan.

Door Jos Knijnenburg

Het lijkt op het oog alsof het knooppunt Ommedijk, waar de nieuwe verbindingsweg tussen de A4 en de A44 (N434) als onderdeel van de RijnlandRoute aansluit op de A44, wel zo’n beetje gereed is nu alle rijbanen keurig zijn geasfalteerd, maar niets is minder waar. Twee weken geleden verscheen op rijnlandroute.nl een uitvoerig verhaal over de vele veiligheidsmaatregelen waar de N434, die over een lengte van 2,5 kilometer via de Corbulotunnel onder Voorschoten doorloopt, allemaal aan moet voldoen. Nu de weg, die naast de tunnel ook een verdiept wegdeel van 1,4 kilometer omvat, civieltechnisch voor het grootste deel gereed is, moeten er omwille van de verkeersveiligheid tal van technische installaties worden geïnstalleerd zoals een systeem met 130 camera’s, 930 detectielussen, tunnelventilatoren en meer dan 200 hulpkasten voorzien van stroom, communicatieapparatuur en aansluitingen voor bluswater.

Morgen, zaterdag 2 juli, is via Omroep West in het tiende deel van de tv-serie over de RijnlandRoute goed te zien hoeveel werk daar allemaal bij komt kijken. De dankzij de computer fraai gestileerde afbeelding van het nieuwe verkeersknooppunt op de grens van Wassenaar en Leiden die op een groot bord langs de A44 ter hoogte van de Nieuwe Weg is te vinden (zie bijgaande foto), laat goed zien dat het geheel een nog aanzienlijk groener aanzicht krijgt dan het nu heeft, door de tijdelijke bouwterreinen met hopen zand en bouwmaterieel aan weerszijden van de snelweg. Wie goed kijkt, ziet links van het midden het in rood asfalt uitgevoerde nieuwe fietspad, dat via een viaduct onder de A44 door, het fietspad Oude Trambaan (Wassenaar - Leiden) aansluit op de fietsroute naar en vanuit de Leidse wijk Stevenshof.

De aftakking vanaf de Oude Trambaan naar de westelijke parallelweg/ Ommedijkseweg ligt er al een tijdje en sinds vorige week heeft de gelijkvloerse oversteek van deze weg ook definitief vorm gekregen, waarbij gelijk ook maar een deel van deze wegverbinding tussen Wassenaar en Leiden is voorzien van nieuw asfalt. Pal naast het nieuwe fietspad tussen de onlangs verbrede Oude Trambaan en het bestaande rijwielpad fietspad aan de oostzijde van de A44 dat de wijk Stevenshof rechtstreeks verbindt met de oostelijke paralelweg van de A44, komt de faunapassage voor kleine zoogdieren en amfibieën. Een betonnen buis die onder de westelijke parallelweg van de A44 doorloopt en die al geruime tijd op onopvallend z’n plaats ligt, moet voorkomen dat de beestjes die heen en weer pendelen tussen de polders ter weerzijden van de A44, in aanraking komen met passerende auto’s en ander verkeer.

Toen de aanleg van de RijnlandRoute op 14 maart 2017 vlakbij de vroegere koffietent De Drie Wilgen in Maaldrift Oost in aanwezigheid van de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat Melanie Schultz officieel van start ging, werd nog uitgegaan van een bouwtijd van 5 jaar. Inmiddels is duidelijk dat daar nog minimaal een jaar extra bij gaat komen.