Foto: Jos Knijnenburg.
Foto: Jos Knijnenburg.

Het verhaal van Wassenaar in boekvorm, Voorschotens verhaal in museum

Algemeen

De geactualiseerde een aangevulde versie van ‘Het verhaal van Wassenaar’ dat medio februari via wassenaar.nl in digitale vorm verscheen, is er nu ook in de vorm van een gebonden boek dat 192 pagina’s telt en voor 20 euro in de boekhandel te koop is. We schreven eerder al dat de download van ‘Het verhaal van Wassenaar’ fysiek in een beperkte oplage (50 stuks) was verschenen, speciaal bestemd voor de “Wassenaarkenners” die er een steentje aan hebben bijgedragen, maar nu kan iedereen met interesse in het eigen dorp de kleurenprinter met rust laten een exemplaar aanschaffen.

Door Jos Knijnenburg

Hoewel oud-wethouder Kees Wassenaar in het voorwoord van ‘Het verhaal van Wassenaar’ stelt dat dit geen verhaal voor in de boekenkast is, zal het daar door de recent verschenen fysieke uitgave in veel gevallen nu juist wel in belanden. De wethouder bedoelde er echter iets anders mee, want ‘Het verhaal van Wassenaar’ is geen vertelling, maar het resultaat van gedegen onderzoek naar de geschiedenis en de ontwikkeling van het dorp dat het geheel heeft gemaakt tot wat het is. Het is daarmee ook een ‘onderlegger’ van beleid waar het deze week aangetreden nieuwe college mee aan de slag kan. Zo wordt de invoering van de Omgevingswet begin 2023 een belangrijke tour de force voor de opvolger van Kees Wassenaar, wethouder Bart Boon (Fysieke Leefomgeving).

Dat het verhaal van Wassenaar, dat in het 2014 voor het eerst in deze vorm werd geschreven, nu in boekvorm is verschenen, betekent niet dat het af is, in tegendeel. Op bijgaande foto van enkele weken geleden is nog net een stukje van Huize Willibrord te zien dat inmiddels met dank aan het Haagse sloopbedrijf Jan Knijnenburg, deel uitmaakt van de geschiedenis van Wassenaar. Verreweg het meeste van wat er op de talloze illustraties in ‘Het verhaal van Wassenaar’ is te zien, bestaat nog steeds en wie het doorbladert kan niet anders dan beamen dan dat er heel veel moois is te zien.

In buurgemeente Voorschoten is het verhaal van het Vlietdorp ook al eerder verteld, maar de aanwezigheid van een eigen dorpsmuseum, maakt dat daarin deze zomer dat verhaal in een heel andere vorm dan dat van een boek kan worden verteld, namelijk in een tentoonstelling die nog is te zien tot en met 4 september a.s. Wie als Wassenaarder hier aan de Voorstraat 17 ziet met hoeveel zorg en smaak hier het verhaal van Voorschoten wordt verteld aan de hand van een groot aantal unieke voorwerpen en afbeeldingen en zelfs een prachtige maquette van een deel van het oude dorpscentrum, begrijpt niet waarom een dergelijke voorziening in Wassenaar tot op heden nog niet van de grond is gekomen. De Stichting Wassenaars Historisch Museum werd op 25 oktober 2017 opgericht, maar enkele jaren later alweer opgeheven, omdat een mogelijke locatie in het dorp niet kon worden gevonden. Voor en na de raadsverkiezingen van afgelopen maart zijn er ook in deze krant vanuit diverse politieke partijen de nodige pleidooien voor een eigen museum verschenen, maar dat heeft nog niet tot concrete resultaten geleid. Het Voorschotense dorpsmuseum kan wellicht mede als inspiratiebron voor de buurgemeente dienen, ondanks dat beiden ambtelijk snel uit elkaar groeiden. Veel hoofdstukken uit het verhaal van Voorschoten omvatten dezelfde thema’s die in het verhaal van Wassenaar aan de orde komen. Van het prille ontstaan in een strandwallenlandschap tot de buitenplaatsencultuur, van de Blauwe en de Gele tram, de plaatselijke agrarische ontwikkelingen, de Dorpskerken, het rijke verenigingsleven, de dorpspolitiek en de lokale bedrijvigheid.

Maar zoals elke pagina van De Wassenaarse Krant en Groot Voorschoten de laatste bladzijde van de eigen lokale geschiedenis omvatten, is het heden van beide dorpen door deze historie vormgegeven. Dat heden is weer het de basis voor de toekomst. Steeds wordt er weer iets toegevoegd aan de verhalen van beide dorpen.