Oppositiereacties redelijk eensgezind

Algemeen

Uit onze rondgang langs de oppositiepartijen- CDA, D66, PvdA en DLW- ontvingen we redelijk eensgezinde reacties op het coalitieakkoord. Men mist ambitie op terreinen als duurzaamheid, sociaal domein en woningbouw. De verhoging van de OZB met 20% vindt men niet noodzakelijk. Verlaging van de maximumsnelheid naar 30 km/u krijgt ook steun bij de oppositiepartijen, maar men mist een duidelijk plan voor het Rozenplein/Maaldrift. Ondertunneling van de Rijksstraatweg en de 1500 groene buffer met Valkenhorst wordt als niet realistisch gekwalificeerd.

Door Jan H. de Roij

Hubert Schokker (CDA): een groot hek om Wassenaar
De nieuwe oppositieleider is teleurgesteld dat de coalitiepartijen niet de hand hebben uitgestoken naar de oppositie en hen hebben betrokken bij de inhoud van het akkoord. Hij mist dynamiek en jeugdig elan in de visie op 2050 en hij hekelt het gebrek aan ambitie op het sociale domein en op het vlak van de woningbouw, waar vooral de jongeren onder zullen leiden. Sowieso vraagt hij zich af wat deze coalitie voor de jeugd gaat doen. Duurzaamheid ziet hij alleen terugkomen in de titel van het akkoord. Er staat bijvoorbeeld niets over stikstof in. Hubert Schokker ziet absoluut geen noodzaak voor een verhoging van de OZB. De overschotten op de begroting zijn al hoog en die zouden eerder uitnodigen de OZB te verlagen. Een verlaging van de afvalstoffenheffing is volgens hem niet realistisch. Er is wel sprake van daadkracht op het verkeersdossier, maar hij mist een plan voor het Rozenplein/ Maaldrift; er wordt slechts weer naar gekeken. Hij had graag gezien dat Wassenaar duidelijker in de regio zou zijn gepositioneerd.

Rogier Krabbendam (D66): conserverend
D66 ziet het als een compliment dat het nieuwe bestuur zoveel beleid van de vorige coalitie, waar D66 deel van uitmaakte, voortzet. Rogier Krabbendam vindt het akkoord conserverend en van weinig ambitie getuigen. Hij had na drie maanden onderhandelen meer verwacht dan een paar pagina’s met weinig speerpunten. Geen ambitie op woningbouw; voor jongeren en ouderen komt niets beschikbaar. Bovendien geen ambitie op duurzaamheid, waar is GL in dit verhaal? Het ontbreekt aan opvattingen over sociaal, maatschappelijke thema’s. Rogier Krabbendam is verbaasd over de voorgenomen OZB-verhoging van 20%. Waar komt dat vandaan? Dit stond in geen enkel verkiezingsprogramma. Hij mist de onderbouwing en ziet geen noodzaak voor een dergelijke verhoging. D66 is positief over het voornemen de maximumsnelheid in ons dorp te verlagen naar 30 km/u. De ondertunneling van de N44 ziet deze partij niet als realistisch. Datzelfde geldt voor een groene buffer van 1500 m met Valkenhorst: dat gaat niet lukken; Wassenaar gaat niet over de inrichting van het groen in Katwijk.

Henri van Smirren (PvdA): passief en flets akkoord
De PvdA mist de urgentie en ambitie op het gebied van wonen, duurzaamheid en het sociaal domein. De coalitie suddert door op reeds vastgestelde beleidsdocumenten van de vorige coalitie waarmee het gebrek aan urgentiebesef op deze dossiers wordt bevestigd. Inclusie wordt niet genoemd. Het had specifiek moeten gaan over de mensen die in de toekomst de ondersteuning moeten kunnen krijgen die ze van de gemeente mogen verwachten. De vergrijzing neemt in Wassenaar enorm toe en hoe je daarmee omgaat, verdient geen eenvoudige afdoening door te zeggen dat veel beleid wordt voortgezet. Henri van Smirren vraagt zich ook af of er al niet genoeg gekeken is naar het Rozenplein: tijd voor actie. Verder valt hem op dat weer de 1500 meter buffer tussen Wassenaar en Katwijk en de ondertunneling van de N44 van stal worden gehaald. En dat in een programma dat ‘realistisch’ als hoofdthema draagt? Wat duurzaamheid betreft zou je meer lef en meer ambitie verwachten van een programma, ondertekend door GroenLinks. Positief is de PvdA over structurele financiering van de armoederegisseur, de tariefdifferentiatie afvalscheiding en het stopzetten van het centrumplan. Het 30 km/u-plan zou de PvdA graag uitgerold zien over geheel Wassenaar.

Ben Paulides (DLW): voor, over en zonder u
De leider van DLW is met name verbaasd over de draai die de VVD heeft gemaakt om tot dit akkoord te komen. Hij kan niet verklaren waarom de VVD heeft ingestemd met een OZB-verhoging van 20%, een groene zone van 1500 meter en ondertunneling van de N44. De OZB-verhoging is voor DLW onacceptabel, maar deze partij is verheugd dat de ondertunneling weer op de agenda staat. Hij vreest dat dit bestuur niet erg stabiel zal zijn; hij heeft er weinig vertrouwen in. Er ligt weinig vast en hij mist onderwerpen als Bronovo, Warenar, gemeentemuseum en de lightrail. Het woningbouwprogramma vindt hij weinig dynamisch en hij vreest dat het concept van levensloopbestendige woningen niet gerealiseerd gaat worden. Inzake het proces vindt Ben Paulides het jammer dat de oppositie niet bij de opstelling van het akkoord betrokken is. Wat het verkeersplan betreft ziet hij nogal wat juridische en technische beren op de weg alvorens die 30 km/u in het dorp gerealiseerd kan worden. Hij mist een duidelijk plan voor het Rozenplein/ Maaldrift. Positief is hij over de afspraak dat tegenover investeringsuitgaven altijd een voorziening of een reserve moet staan.