Foto: Jos Knijnenburg.
Foto: Jos Knijnenburg.

Gerestaureerde koffiehuisje ligt Wassenaar zwaar op de maag terwijl Haagse kopie floreert

Algemeen

Terwijl er op de valreep van de collegewisseling opnieuw een brief door B&W aan de gemeenteraad is gestuurd over een juridisch noodzakelijke nieuwe verkoopprocedure van het prachtig gerestaureerde monumentale koffiehuisje aan de Buurtweg en de planologische bestemming van het perceel waar het geheel in 2018 naar toe werd verplaatst nog altijd niet op orde is, vroegen we ons af hoe de kopie van het koffiehuisje in buurtparkje Emma’s Hof aan de Haagse Galileïstraat door de pandemie is gekomen.

Door Jos Knijnenburg

Wie met het hemelse weer in dit jaargetijde onderweg in Zuid graag even zou willen aanleggen bij het koffiehuisje aan de Buurtweg om een bakkie te doen moet nog even geduld hebben. Na jarenlange leegstand en aantasting door de weerselementen, werd het bouwsel eind 2018 enkele tientallen meters verplaatst om de verkeerssituatie op de Buurtweg nabij sportpark De Roggewoning veiliger en overzichtelijk te maken.

De verplaatsing op zich liep op rolletjes, maar de operatie bracht wel aan het licht dat een grondige restauratie noodzakelijk was om het pandje een toekomst te geven. Vanwege de kosten van de restauratie en de instandhouding, besloot de gemeente het koffiehuisje te verkopen. Bijna anderhalf jaar geleden leek er na een uitgebreide verkoopprocedure een nieuwe eigenaar te zijn gevonden. Vijf kandidaat-kopers wilden investeren in het herstel en in een duurzame exploitatie en dienden een voorstel in die allemaal werden beoordeeld en gewogen in ‘een zorgvuldige selectieprocedure’ zo schreven we een kleine 1,5 jaar geleden, op aangeven van de verantwoordelijk wethouder, in deze krant.

Wat er daarna gebeurde werd begin februari door B&W samengevat in een raadsbrief. De raad bepaalde dat het ter plekke geldende bestemmingsplan niet mocht worden aangepast. De inschrijver mocht het plan aanpassen en het geheel werd daarop ‘ambtelijk getoetst’. Het plan van de beoogde koper was ‘te grootschalig’ en zou het monumentale karakter aanpassen en het college besloot om de verkoopovereenkomst niet te sluiten omdat deze niet uitvoerbaar zou zijn. Het leidde niet alleen tot bezwaren van de beoogde koper over het verkooptraject, maar ook een tweede inschrijvende partij die achter het nest viste stelde de inschrijvingsprocedure aan de kaak. Wassenaar liet de gehanteerde procedure daarop juridisch toetsen en daaruit bleek dat deze volgens B&W ‘niet zonder onvolkomenheden is verlopen’ en dus anders moet. Het verkooptraject werd daarop gestaakt.

Uit een vorige week gepubliceerde nieuwe raadsbrief blijkt dat eerst de planologische bestemming van het perceel en daarmee de vergunning van deze kleinschalige horecagelegenheid correct moet worden geregeld en dat zal naar verwachting in augustus zijn. Pas daarna wordt een nieuwe verkoopprocedure opgestart waarvan B&W hopen dat die in oktober kan worden afgerond.

We vroegen ons af hoe het toch met de kopie van het koffiehuisje in Den Haag zou zijn waarover we in 2019 schreven en dat nogal wat reacties opriep. Het wel en vele wee van het koffiehuisje aan de Buurtweg raakt in Wassenaar blijkbaar veel gevoelige snaren. Welnu, het Haagse huisje (zie bijgaande foto), gelegen in het schitterend buurtparkje Emma’s Hof en geheel omgeven door bebouwing, blijkt de pandemie goed te hebben doorstaan. Dit jaar vormde het huisje al het decor van een bescheiden Koningsdagkermis voor kinderen. Het kleine terras aan de zonnige zuidkant vormde het toneel voor ‘een boekenmarkt met een wijntje’, er werd een muziekconcert voor de wijk georganiseerd en dit voorjaar verscheen er zelfs een met tekeningen rijk geïllustreerd kinderboek over Emma’s Hof waarin ook een rol voor het koffiehuisje is weggelegd. In het omringende parkje kunnen kinderen zich melden als ‘spuitgast’ om het groen de droogte door te helpen.