Vier wethouders namen afscheid. Van links naar rechts: Kees Wassenaar, Hubert Schokker, Inge Zweerts de Jong en Ritske Bloemendaal. Foto: Anton Overklift.
Vier wethouders namen afscheid. Van links naar rechts: Kees Wassenaar, Hubert Schokker, Inge Zweerts de Jong en Ritske Bloemendaal. Foto: Anton Overklift.

Nieuwe wethouders feestelijk benoemd

Algemeen

Afgelopen dinsdag stond de gemeenteraadsvergadering in het teken van de formatie van een nieuwe coalitie. Er werd afscheid genomen van de vertrekkende wethouders, Ritske Bloemendaal, Kees Wassenaar, Hubert Schokker en Inge Zweerts de Jong. De nieuwe wethouders werden na verkiezing door de gemeenteraadsleden benoemd. Aan Bart Boon werden de versierselen uitgereikt behorend bij het lidmaatschap in de orde van Oranje Nassau vanwege 16 jaar gemeenteraadslidmaatschap. En er vond een debatje plaats over het coalitieakkoord.

Door Jan H. de Roij

Tijdens het debat over het coalitieakkoord concludeerden de oppositiepartijen dat deze coalitie weinig ambities heeft op duurzaamheid, woningbouw en sociaal domein. Ook hekelden zij de verhoging van de OZB met 20%. Die verhoging werd niet noodzakelijk bevonden en bovendien ongepast gelet op de toch al stijgende lasten voor de burger. Hubert Schokker (CDA) en vertrekkend wethouder Kees Wassenaar waarschuwden voor het vooropstellen van het eigen belang in de regio. Het is een geven en nemen en als je dat niet doet zou je de zelfstandigheid van Wassenaar op het spel zetten. Rogier Krabbendam (D66) is bedroefd dat deze coalitie geen huizen gaat bouwen voor jongeren, starters, politiemensen, verpleegsters etc. Ben Paulides (DLW) heeft weinig vertrouwen in dit bestuur en vindt 4 wethouders te veel. Henri van Smirren (PvdA) kreeg de lachers op de hand door te verwijzen naar de passage in het akkoord dat het gemeentebestuur in 2050 transparant zal communiceren en op te merken dat ze daar beter nu mee kunnen beginnen en niet wachten tot 2050. De coalitiepartijen benadrukten dat veel van het staande beleid zal worden voortgezet en dit akkoord de veranderingen benoemt. Er zal meer en beter gecommuniceerd worden met de burger. Gerbrand Nijman (VVD) stak de ondernemers een hart onder de riem door toe te zeggen dat het bestuur ze zoveel mogelijk zal faciliteren. Henri Hendrickx (HvW) hamerde op de principes van het financieel beleid: prudent, geen schulden en het vullen van de spaarpot met een hogere OZB. Jeroen Gankema (LW) onderstreepte dat door niet alles in het akkoord uit te schrijven richtinggevend debat in de gemeenteraad kan plaatsvinden en hij riep de raad op “houd ons scherp”. Volgens Sonja Hibbert (GL) is het aantal van vier wethouders gerechtvaardigd gelet op de uitdagingen die op ons afkomen.

Na deze openingsverklaringen ontspon zich een debatje over het centrumplan. De oppositie was boos dat men vorige week in een commissievergadering urenlang heeft gesproken over hoe nu verder met het centrumplan nadat was gebleken dat de kosten flink zullen oplopen (zie artikel in deze krant van vorige week). Terwijl de huidige coalitiepartijen toen in feite al overeenstemming hadden bereikt om toe te werken naar een aangepast plan. Gankema reageerde daarop door toe te geven dat de formerende partijen hiermee geworsteld hadden en vroeg de oppositie wat ze dan hadden moeten doen. Van Smirren: “ Had dan op de pauzeknop gedrukt”. Krabbendam: “Had een betere brief geschreven”. Volgens Nijman ligt het ingewikkeld, omdat er enerzijds sprake is/was van collegebeleid en anderzijds van een voornemen van vier politieke partijen.

Vervolgens werd overgegaan tot de verkiezing van de nieuwe wethouders. Bij geheime, schriftelijke stemming werden de 21 gemeenteraadsleden gevraagd zich uit te spreken over de vier kandidaten. Daarbij dient beseft te worden dat de mogelijkheid op het stembiljet alleen is ‘ja’ of ‘nee’. Als je geen keuze kunt of wilt maken en je dus wilt onthouden wordt dat als een ongeldige stem beschouwd. De resultaten waren: Bart Boon: 20 geldige stemmen, waarvan 20 voor. Aart van Sloten: 21 geldige stemmen, waarvan 21 voor. Caroline Klaver: 21 geldige stemmen, waarvan 20 voor en 1 tegen. Henri Hendrickx 20 geldige stemmen, waarvan 14 voor en 6 tegen. Voor de voorman van HvW moet deze stemming teleurstellend zijn, maar ongetwijfeld zal hij dit beschouwen als aansporing om het vertrouwen van de gehele raad op termijn te winnen.

Dan nog een laatste weetje. Door het vertrek van Bart Boon naar het college is Ben Paulides de nieuwe nestor en dus plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad en zal als zodanig ook een rol hebben bij de externe contacten.