Coalitieakkoord: hogere OZB en 30 km

Algemeen

Alhoewel het coalitieakkoord tussen VVD, HvW, LW en GL een akkoord op hoofdlijnen is, staan er enkele concrete maatregelen in. Zo wordt de OZB verhoogd met 20%. De maximumsnelheid op de meeste wegen in ons dorp gaat naar 30 km en gestreefd zal worden naar een snelheidslimiet van 50 km op de N44. Wat ons afval betreft komt er uiteindelijk een verlaging van de afvalstoffenheffing. Verder valt het akkoord op door de onderwerpen die er niet in voorkomen, zoals economische ontwikkeling, veiligheid en energietransitie. En een financiële onderbouwing ontbreekt. Verder is opmerkelijk dat het akkoord nauwelijks inspeelt op de regionale, nationale en internationale ontwikkelingen.

Door Jan H.de Roij

De nieuwe coalitie presenteerde deze week een beknopt coalitieakkoord van slechts 10 pagina’s onder de titel ‘zelfbewust, duurzaam en realistisch’. Ter vergelijking, de vorige coalitie had 40 pagina’s nodig om de plannen uiteen te zetten. Zelf spreken de coalitiepartijen van een akkoord op hoofdlijnen dat slechts die onderwerpen benoemt waarop het beleid de komende jaren gaat veranderen. Het akkoord begint met een visie op 2050. Waar willen we als dorp staan in 2050? Als het aan de opstellers van het coalitieakkoord ligt leven we in 2050 in een Eldorado. Het is gemakkelijk om hier cynisch over te doen, want hoe realistisch (zie titel van het coalitieakkoord) is dit gelet op de ontwikkelingen in de wereld. Maar het is een nuttige exercitie als daarmee maatregelen die nu genomen worden, beargumenteerd kunnen worden vanuit dit toekomstperspectief.

De volgende pagina’s van het document zijn verdeeld over vier hoofdonderwerpen die samenvallen met de portefeuilles van de vier wethouders (zie elders in deze krant). We lichten er een paar van de hoofdonderwerpen uit. Verkeer krijgt veel aandacht, waarbij de prioriteit uitgaat naar de fiets. Besloten is de maximumsnelheid in het hele dorp terug te brengen naar 30 km/u met uitzondering van de Wittenburgerweg en de Stoeplaan/Groot Haesebroekseweg tot aan de Papagaaienlaan. Daarmee hoopt men de verkeersveiligheid te vergroten en het sluipverkeer tegen te gaan. Om het sluipverkeer verder te ontmoedigen wordt het inzetten van doseerverkeerslichten onderzocht. Er komen venstertijden voor vrachtverkeer in het dorp. Er wordt gestreefd naar 50 km/u op de Rijksstraatweg en naar ondertunneling. Ondertunneling is dus weer terug, terwijl uit onderzoek van de vorige VVD-wethouder van Verkeer is gebleken dat dit een absolute no-go is wat Den Haag en de Provincie betreft. Dus hoe realistisch is dit? Dezelfde vraag kan gesteld worden bij de doelstelling om de groene buffer tussen Wassenaar en Valkenhorst op 1500 meter te stellen. Dat lijkt een gepasseerd station; Katwijk zal willen vasthouden aan gemaakte afspraken.

Er komt een rem op het toerisme. De toerismebelasting gaat omhoog en er komen geen extra parkeerplaatsen bij het strand en de toegang tot natuurgebieden. Wat wonen betreft schrijven de coalitiepartijen dat de woningbouw beperkt blijft tot het ANWB-terrein, de gemeentewerf, Kerkerhout en den Deyl/Middelweg. Geen bebouwing ten koste van de natuur.

En dan de financiën. Om de gemeente financieel gezond te houden en de inflatie op te vangen wordt de OZB verhoogd met 20%. Dit zal voor velen als een verrassing komen gezien de gezonde financiële situatie van ons dorp. Je zou dan ook verwachten dat een financiële onderbouwing ten grondslag ligt aan deze maatregel. Die ontbreekt echter. Nergens kunnen we lezen welke beleidsintensiveringen ingeboekt worden, welke ombuigingen plaatsvinden, wat de verwachte kosten zijn van nieuw beleid en dus wat er onder de streep overblijft of tekort is. Het is niet onderbouwd waar die 20% vandaan komt; waarom 20% en waarom geen 10% of 30%? Het lijkt er sterk op dat deze maatregel eerder politiek is ingegeven dan financieel is onderbouwd. Tegenover de OZB verhoging staat een verlaging van de afvalstoffenheffing in 2026 met 25%, met de aantekening dat er een tariefdifferentiatie komt “om tot een rechtvaardiger verdeling van de kosten” te komen.

Wat opvalt, is dat in het akkoord geen enkele aandacht uitgaat naar ons bedrijfsleven en de economische ontwikkeling. Sterker nog het begrip ‘economische ontwikkeling’ is niet langer een hoofdthema bij een van de wethouderportefeuilles. Na enig zoeken tref je ‘economie’ aan bij de portefeuille ‘Natuur, Klimaat en Mobiliteit’ van GL wethouder Aart van Sloten. Het enige onderdeel in het coalitieakkoord dat raakt aan ondernemerschap betreft een nog op te stellen aangepast herinrichtingsplan voor het centrum, waar wethouder Bart Boon voor verantwoordelijk is.

Ook over de energietransitie –hoe gaan we in ons dorp van het gas af- hadden we graag iets gelezen. Er zijn weliswaar een paar regels gewijd aan isolatie, maar wat we van dit nieuwe college natuurlijk graag willen horen is hoe ze de dorpsbewoners zullen begeleiden naar een duurzamer Wassenaar zonder gas. Wat armoedebestrijding betreft zou een opbeurend verhaal op zijn plaats zijn geweest hoe het nieuwe bestuur zal voorkomen dat vanwege de inflatie steeds meer mensen in financiële problemen geraken. Beide voorbeelden geven aan dat in het akkoord de bredere context –de invloeden van buiten Wassenaar- ontbreekt. Ook de relatie met de regio blijft grotendeels onbenoemd.

Tegelijkertijd is het geen dichtgetimmerd akkoord. Er bestaat volop de mogelijkheid voor de raadsleden om de uitwerkingen bij te sturen. Dat is positief, maar draagt ook risico’s in zich wat betreft de stabiliteit van het bestuur.