Tiny van der Feltz.
Tiny van der Feltz.

Van sprankelend plan naar grijze muis

Algemeen

Dinsdag 5 juli neemt de gemeenteraad de beslissing over de realisatie van het inrichtingsplan voor het centrum. Door een overschrijding van 1,4 miljoen op de aanneemsom adviseert het college de raad te besluiten om ruim € 700.000,- op het plan te bezuinigen, waardoor nog een extra investering van € 700.000,- overblijft. Het bezuinigingsplan houdt in de Luifelbaan en het Plein voorlopig niet worden heringericht, het waterspeelelement niet doorgaat en de boombakken worden geschrapt. Voornaamste redenen van de overschrijdingen worden veroorzaakt door hogere materiaal-, transport- en arbeidskosten als gevolg van personeelstekort, Covid en de oorlog in Oekraïne. Oorzaken die niemand ruim twee jaar geleden heeft kunnen voorzien.

“Eeuwig zonde”, aldus Tiny van der Feltz, programmaleider Beeldkwaliteitsplan Wassenaar–centrum. “Hoe leg je aan de ondernemers en bewoners aan de Luifelbaan en het Plein uit dat ze er tot nader order niet toe doen? Hoe kunnen we het laten gebeuren dat na een voorbereidingstijd van meer dan 6 jaar, participatietrajecten met ondernemers, bewoners, eigenaren en de gemeente zelf, een plan wordt gereduceerd tot een mager zesje, terwijl het een vette 9+ kan zijn? Ik kan er echt met mijn pet niet bij. Voor € 700.000,- extra krijgt Wassenaar wat het verdient: een prachtig centrum, inclusief nieuw uitstallingenbeleid, terrassenbeleid, integraal aanpak van de leegstand, Gevelfonds en straks een breed gedragen stedenbouwkundige visie.

Een mooie gemeente als Wassenaar verdient een bijpassend centrum. Dat verdienen de bewoners, de ondernemers en de eigenaren. Door hier te investeren wordt de leefbaarheid van het dorp verhoogd. Niets doen is geen optie, dat leidt tot achteruitgang, nog meer leegstand, misschien wel verpaupering. Desastreus voor Wassenaar, dus voor ons allemaal. Het gaat hier helemaal niet om een paar steentjes zoals hier en daar werd gesuggereerd in makkelijke oneliners. Het gaat hier om het leefklimaat in heel Wassenaar. Zonder goed functionerend centrum dat gericht is op de toekomst, holt Wassenaar achteruit.

Wassenaarders, laat u geen loer draaien, de investering is hard nodig om ook de WOZ-waarde van uw pand minimaal op hetzelfde niveau te houden. Dat geldt voor panden in het centrum, maar ook voor woningen daarbuiten. Kortom, de handen ineen voor een sterk centrum!

Ik doe hierbij een sterke oproep aan de raad: Laten we doorpakken. Het klinkt nu wellicht als verstandig compromis maar kijk dan wel 20 jaar lang tegen een zesje aan. En over één ding zijn de vakmensen het eens: met uitstellen wordt het alleen maar nog duurder. Afblazen levert een netto schadepost voor de gemeente op van € 1.618.000,- aan reeds gedane investeringen. Dus nu doorpakken. Investeer de 1,4 miljoen om voor volledige realisatie van het inrichtingsplan te gaan. Laat zien dat jullie er zijn voor de Wassenaarders en laten we ons niet verliezen in politieke spelletjes of slappe aftreksels. Toon moed, kracht en visie. We realiseren een geweldig plan, we worden een voorbeeld voor alle omliggende gemeenten. We willen trots zijn op ons dorp, we durven vooruit te kijken, we willen hier heerlijk wonen én winkelen.”