De naam werd onthuld door Monique de Ruiter (SMOW) en Lidwien van Langen (namens de gemeente Wassenaar).
De naam werd onthuld door Monique de Ruiter (SMOW) en Lidwien van Langen (namens de gemeente Wassenaar).

Alzheimer Café heet nu Odense Café

Algemeen

Door Nicole Siemer

21 juni, de langste dag van het jaar, had een bijzondere avond dit jaar. Om het Alzheimer Café laagdrempeliger te maken werd gezocht naar een nieuwe naam. De naam werd onthuld door Monique de Ruiter (SMOW) en Lidwien van Langen (namens de gemeente Wassenaar). Bij het uitrollen van een lint kwam de naam Odense Café tevoorschijn.
Je hoorde mensen denken, inclusief mijzelf, waar komt deze link vandaan? Monique licht het toe.
“In 2009 werd het eerste Odensehuis in Amsterdam geopend, eind van het jaar zullen er in totaal 30 zijn in Nederland. Het is een ontmoetingsplek voor mensen met (beginnende) dementie en hun naasten. Er heerst een ongedwongen sfeer die uitnodigt om jezelf te zijn en jouw verhaal te delen. Je wordt er gewaardeerd en gerespecteerd om wie je bent. De focus zal liggen op beginnende dementie en jonge mensen met dementie, omdat het Odensehuis een goed alternatief biedt op de vraag van extra ondersteuning en een invulling van een lange dag. Voor mantelzorgers zullen er gespreksgroepen zijn waarin kennis en ervaring kan worden gedeeld. Het zou stiekem de wens zijn van SMOW en mijzelf om een dergelijk huis, of huiskamer, binnen SMOW te openen. Zodat mensen makkelijker naar binnen kunnen lopen voor advies en hulp”.
Hierna kreeg Esmir van Wering de kans om haar ervaringen als mantelzorger voor haar dementerende vader met het publiek te delen. De ervaringen werden levendig en gepassioneerd gebracht. Een jaar vol ervaringen zijn inmiddels gebundeld in een boek ‘Mijn vader, alzheimer en ik’.