Wassenaarse Post

Wij ontvangen graag uw ingezonden brieven. De deadline is woensdag 09.00 uur. Wij ontvangen uw bijdrage bij voorkeur per e-mail, maar per post mag ook. Ons e-mailadres is: redactie@dewassenaarsekrant.nl. Ons postadres is: Van Zuylen van Nijeveltstraat 202, 2242 AX te Wassenaar. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden brieven en artikelen te weigeren dan wel te redigeren of in te korten. Aanvallen op personen, beledigingen en taalgebruik kunnen redenen zijn om een brief te weigeren. Anonieme bijdragen en open brieven (gericht aan instanties en derden) worden niet geplaatst.

Rigide regels
Mijn volkstuin staat, net als die van een paar buren, een groot deel van het jaar in de schaduw van een paar reusachtige eiken. Het resultaat daarvan is onder andere dat in de kassen warmte minnende planten - pepers, paprika’s meloen - staan te kwarren. Mos, dat licht schuwt, tiert daarentegen welig. Het logische, tegelijkertijd vriendelijke verzoek aan de buur, op wiens grond de bomen staan, was aan de situatie iets te veranderen. Die is niet onwelwillend. Hij richt zich tot de gemeente. De reactie is: handen af van de eiken! De buur heeft op zijn terrein nog meer bomen en struiken die wat “onderhoud” kunnen gebruiken. Op een dag hoor ik het geratel van een cirkelzaag. Met stijgende verbazing zie ik dat een hele rij vlierstruiken, rode en witte meidoorns en elzen worden omgelegd. Een boomloze strook langs de sloot is het resultaat. “Gaat u ook wat aan die eiken doen?” was mijn vraag. “Ja, meneer, maar van de gemeente mogen we maar vijf procent van de bomen uitdunnen” En ja, de hovenier heeft de cirkelzaag weggelegd en gaat met een snoeischaar aan de slag. Kleine takjes zie ik omlaag dwarrelen. Mijn cynische gedachte is dat hij zijn nagelschaartje vergat mee te nemen. “Zo krijgen wij toch niet meer licht op onze tuinen,” roep ik de hovenier toe. “Ja, sorry meneer, maar vijf procent is vijf procent!” De vraag hoe je bepaalt hoeveel blad en takken dat is, heb ik maar niet gesteld. Rigide, je star vasthouden aan regeltjes, een ander woord kon ik niet bedenken. Maar de vraag die mij het meest bezighoudt: hoe kan het bestaan dat iemand verzint dat het met de grond gelijk maken van tientallen lagere bomen geen probleem is maar dat een paar eiken met een zijden handschoen moeten worden aangepakt?
Henk van der Kwaak

Bijeenkomst beoogde coalitie
Maandag 16 mei konden de inwoners van Wassenaar vertellen wat zij belangrijk voor Wassenaar vinden. Nu vier politieke partijen samen proberen een coalitie te vormen, wilden zij graag van ons horen wat er in Wassenaar speelt. Er waren zo’n vijftig inwoners gekomen waaronder vertegenwoordigers van buurtverenigingen. De Vrienden van Wassenaar pleitten er dan ook terecht voor dat de raadsleden hun rol als volksvertegenwoordiger goed moeten blijven oppakken door regelmatig naar de bewoners te gaan om samen oplossingen te bedenken voor onze problemen: “Ga naar de buurtverenigingen, we hebben een prachtig netwerk door het hele dorp.” Ik zelf bracht de noodzaak naar voren om een onafhankelijke Commissie Burgerparticipatie en Samenwerking in te stellen. “Samenwerking tussen ambtenaren, politici en inwoners moet in het DNA van ons dorp zitten.”
Opvallend was de noodklok die de aanwezige Wassenaarders luidden; “Maak geen pretpark van Meijendel, het unieke natuurgebied kan er geen miljoen bezoekers bij hebben; we willen geen files en sluiproutes door ons dorp; Duinrell graag wat stiller, dus niet uitbreiden met hogere attracties met nog meer gegil; beperk de vliegtuigherrie, en geen drie miljoen voor alweer nieuwe stenen in de Langstraat terwijl sommige straten in de wijk Oostdorp er armoedig bij liggen. Oostdorp is al jaren het afvoerputje van Wassenaar, laten we de lasten over Wassenaar verdelen.” Samengevat gaven de inwoners aan dat Wassenaar op een aantal gebieden haar grenzen heeft bereikt en overschreden zijn door de vorige coalitie. Het is aan de komende coalitiepartijen om deze grenzen te corrigeren want Wassenaar is te klein voor al die overlast. Wij willen een rustig en groen, sociaal dorp. Mijn intuïtie zegt dat dat met deze coalitie kan lukken. Blijf daarom communiceren met de inwoners! Ons dorp komt anders echt in opstand. Met mijn dank voor de zeer geslaagde bijeenkomst.
Thea Messemaker