Dit is de kamer waarin de heer Van Trotsenburg bivakkeert en geen last heeft van het LFG.: Nicole Siemer
Dit is de kamer waarin de heer Van Trotsenburg bivakkeert en geen last heeft van het LFG.: Nicole Siemer Foto:

Laagfrequent geluid (LFG) bepaald geen licht probleem

Bij het RIVM wordt geschat dat 8 procent van de Nederlandse bevolking overlast heeft van Laagfrequent geluid (LFG). De heer Eric Ruijter van Akoestisch Adviesbureau Ruijter vermoedt echter dat dit eerder naar de 10 procent gaat en dat dit de komende jaren alleen maar zal toenemen. Grote boosdoeners hierin zijn o.a. de klimaat beheerssystemen en warmtepompen.

Door Nicole Siemer

De heer Van Trotsenburg kan hier helaas sinds 2019 over meepraten. Deze Wassenaarder hoopte in zijn appartement aan de Ernst Casimirstraat fijn te gaan wonen. In zijn ‘officiële’ driekamerappartement kampeert hij nu echter op een kleine kamer (wonen, eten en slapen). In de overige ruimtes heeft hij te veel last van het LFG. Volgens zijn eigen waarneming is dit veroorzaakt door het aanslaan van de koelinstallatie bij de ALDI (uitkomend aan de achterkant van de ALDI). In 2018 heeft ALDI de koelinstallatie gemodificeerd om wellicht sterker te kunnen koelen.
Ook zijn 90-jarige buurvrouw ondervindt er veel hinder van. Zij heeft echter geen enkele ruimte in haar appartement, waar ze kan ontsnappen aan het nare geluid. “Vooral de ouder wordende mens hoort de lage tonen beter en de hoge tonen verdwijnen met de jaren”, aldus Eric Ruijter. “Met de enorme vergrijzing, waar we nu al mee te maken hebben en een sterk technocratische samenleving zal de hinder van LFG dus alleen maar toenemen”.
In eerste instantie hebben de gemeente en de woningbouwvereniging het probleem serieus genomen, maar gedegen onderzoek bleef helaas tot nu toe uit. Ook met de ALDI is gesproken, maar dit leidde niet tot een oplossing. Momenteel kampeert de heer Van Trotsenburg in één van de slaapkamers. In de ochtend gaat het matras achter de bank. Voor de nacht wordt het matras weer op de grond gelegd om daarop te slapen. Het is verbazingwekkend dat dit schrijnende verhaal maar voortleeft en dat noch de gemeente noch de woningbouwvereniging tot gedegen onderzoek zijn overgegaan. Constatering door meting, gevolgd door de juiste informatie, zorgt volgens Eric Ruijter voor meer begrip bij alle partijen. Een meting kost echter geld. Nu is dus de vraag, wie bereid is om dit te betalen. Een oplossing gun ik de heer Van Trotsenburg en zijn buurvrouw van harte, opdat zij op normale wijze in hun woning kunnen leven.