Foto: Jos Knijnenburg
Foto: Jos Knijnenburg Foto:

Intentieovereenkomst Stichting Rijnlands Lyceum en gemeente over uitbreiding
van schoolgebouw

B en W hebben door middel van een schrijven aan de raad de details bekendgemaakt over de gesloten intentieovereenkomst tussen de Stichting Rijnlands Lyceum en de gemeente Wassenaar over de uitbreiding van de school aan de Backershagenlaan. Het gaat om een uitbreiding van het bestaande schoolcomplex met een oppervlakte van 2.100 m2 ten behoeve van het internationaal onderwijs op het Rijnlands. Deze afdeling begon in augustus 2019 met 39 leerlingen. Dit schooljaar staan er 162 leerlingen ingeschreven en volgens de prognoses zal de ‘International School Rijnlands Lyceum’ zich vanaf 2025 consolideren met 360 tot 370 leerlingen, omdat het aantal leerlingen per leerjaar aan een maximum is gebonden.

Door Jos Knijnenburg

De internationale leerlingen op het complex van het Rijnlands Lyceum zijn momenteel nog ondergebracht in noodlokalen op het terrein, maar die ruimte zal de komende jaren in steeds sterkere mate niet meer toereikend zijn. De school zet zich in, om deze krapte intern op te lossen Gezien de groei van het aantal leerlingen zal dat vanaf medio juli 2024 niet meer mogelijk zijn. Mede omdat op dat moment ook de tijdelijke vergunning voor de noodlokalen afloopt en uitbreiding daarvan hoge kosten met zich meebrengt, is de school al vanaf eind 2019 met de gemeente in gesprek gegaan over de realisatie van een permanente uitbreiding van de school. Tijdens de afgelopen jaren, die grotendeels samenvielen met de coronacrisis, zijn er flinke stappen gemaakt met de planvorming van het in veel opzichten complexe plan. Het betreft immers niet alleen een omvangrijke fysieke uitbreiding van het Rijnlands Lyceum op een zichtlocatie.

De plek waar de nieuwbouw moet komen heeft ook een nog eens een zeer nauwe historische relatie met de buitenplaats en rijksmonument Backershagen, hetgeen extra eisen aan de landschappelijke inpassing stelt. Het plan past ook niet in het ter plekke geldende bestemmingsplan Landelijk gebied, waardoor een uitgebreide planologische procedure moet worden doorlopen. De gemeenteraad trok afgelopen najaar nog nadrukkelijk aan het stuur door middel van een amendement aan zowel de bouwoppervlakte als de maximale bouwhoogte paal en perk te stellen. Met een in de intentieovereenkomst genoemd investeringsbedrag van 4.680.000 euro gaat het ook nog eens om een financieel zeer omvangrijk plan. Daar staat tegenover dat met het creëren van een permanente huisvesting voor het internationale onderwijs op het Rijnlands Lyceum grote belangen in het geding zijn. Die staan fraai verwoord in een memo (uit 2021) dat in de verzonden stukken als bijlage aan de intentieovereenkomst is toegevoegd. Eén op de vijf Wassenaarders is internationaal en van alle internationale leerlingen in het gebied Den Haag– Leiden -Delft woont 16% in Wassenaar (en in Voorschoten 3%). “In een internationaal dorp past een internationale school”, zo wordt gesteld.

Dit is met de niet onbelangrijke kanttekening dat de internationale afdeling van het Rijnlands Lyceum onder de Nederlandse wet valt en op nagenoeg dezelfde wijze wordt bekostigd als bijvoorbeeld het HAVO en VWO. “Daardoor is internationaal onderwijs op de Rijnlands voor veel ouders veel betaalbaarder dan bijvoorbeeld de Amerikaanse of Britse School. Dat zijn privé gefinancierde scholen. Voor veel ouders zijn de tarieven van deze scholen te hoog”, aldus het memo. In de stukken bij de intentieovereenkomst tussen de gemeente Wassenaar en de Stichting Rijnlands Lyceum die naar de raad zijn gezonden, wordt niet gerefereerd naar de nota over de gevolgen van de internationalisering van het dorp voor Wassenaar als geheel die op dit moment in de maak is. Naast het Rijnlands heeft zoals bekend ook de Amerikaanse School (ASH) grote plannen voor de uitbreiding van haar huidige onderwijsfaciliteiten in Wassenaar-Noord. De ASH zou daarbij willen doorgroeien tot ongeveer 1600 leerlingen. De nota over de toenemende internationalisering van Wassenaar gaat niet alleen de voordelen van deze ontwikkeling voor het dorp benoemen. Zij gaat ook oog hebben voor kanttekeningen die daarbij kunnen worden gemaakt.