Foto: Jos Knijnenburg
Foto: Jos Knijnenburg

Blik op grensgebied Den Haag en Wassenaar in gedigitaliseerd archief Wijkblad Benoordenhout

Algemeen

De allereerste uitgave van het Wijkblad Benoordenhout verscheen in het voorjaar van 1977 net voordat de gelijknamige wijkvereniging werd opgericht. Er stond immers een uitnodiging voor de oprichtingsvergadering van de Wijkvereniging Benoordenhout in. Iets meer dan 45 jaar later verschijnt het Wijkblad Benoordenhout nog altijd zes keer per jaar in de Haagse wijk die grenst aan Wassenaar. De sterke connectie die het Benoordenhout van oudsher heeft met het grensgebied van Den Haag en Wassenaar komt fraai tot uitdrukking in het gedigitaliseerde archief van het wijkblad (wvbn.nl), dat inmiddels alle jaargangen vanaf 1991 omvat. De rest wordt nog gedigitaliseerd.

Door Jos Knijnenburg

De doelstellingen waartoe de Wijkvereniging Benoordenhout in 1977 werd opgericht, het behoud van een leefbare en groene wijk met daarin een grote zorg om het verkeer, hebben veel weg van de intenties die tien jaar eerder leidden tot de oprichting van de Vereniging van Vrienden van Wassenaar. Het doel van het Wijkblad Benoordenhout, dat inmiddels de gedaante van een fraai, glossy magazine heeft gekregen was “informeren en verbinden”. Hoewel de wijkvereniging anno 2022 ook een eigen site heeft (wvbn.nl) met ongeveer 11.000 bezoekers per maand en sociale media zoals facebook en twitter worden ingezet als “teasers” voor de site waarbij bezoekers die meer willen weten naar de site worden geleid, vervult het fysieke wijkblad nog altijd een belangrijke functie in de wijk.

Het Benoordenhout wordt nog wel gekarakteriseerd als deftig, chique en lommerrijk. Dat zijn kwalificaties die directe buur Wassenaar natuurlijk ook weleens ten deel vallen. Maar dat niet alleen, het grondgebied van Wassenaar waartoe landgoederen als Oosterbeek en Clingendael, maar ook de sportcomplexen op Groenendaal en duingebieden als Meijendel en de Vlakte van Waalsdorp deel van uitmaken, loopt min of meer naadloos over in het Benoordenhout. Wie vanuit Wassenaar naar Den Haag of Scheveningen wil, kan niet om het Benoordenhout heen. Tussen de wijk en Wassenaar liggen enkele veelgebruikte recreatieve verbindingsroutes zoals via de Van Brienenlaan, de Buurtweg en het fietspad door de duinen. Wassenaarse landgoederen als Oosterbeek en Clingendael (foto: de Hollandse Tuin) zijn niet alleen sinds 1953 eigendom van buurgemeente Den Haag, zij worden ook intensief bezocht door bewoners van het Benoordenhout en andere Haagse wijken.

Daarnaast lopen er ook historisch gezien tal van lijntjes tussen het Benoordenhout en Wassenaar, al was het maar omdat Wassenaar zich in een niet zo heel ver verleden aanzienlijk verder zuidwaarts uitstrekte dan nu. Niet zelden hebben buurtbewoners uit het Benoordenhout zich ogenschijnlijk drukker om aangrenzend Wassenaars gebied gemaakt, dan Wassenaar zelf. Wie via de site wvbn.nl een duik in het digitale archief van het Wijkblad Benoordenhout neemt, stuit veelvuldig op verhalen waarin het grensgebied van Wassenaar en Den Haag een hoofdrol speelt. De transformatie van het ANWB-terrein van kantoren- naar wooncomplex is natuurlijk nog zeer actueel. Ook een onderwerp zoals de toekomstige sluiting van ziekenhuis Bronovo, die ook in Wassenaar veel heeft losgemaakt, houdt het Benoordenhout al jaren bezig. Grote fysieke veranderingen op de grens van Den Haag en Wassenaar, van de bouw van het verpleeghuis Nebo, de trensformatie van de Julianakazerne, de bouw van de Beatrixkazerne, de aanleg van de Hubertustunnel en de Noordelijke Randweg, maar ook het Internationaal Strafhof aan de rand van de duinen, ze kwamen veelvuldig in het wijkblad Benoordenhout aan bod.

De verhuizing van de Amerikaanse ambassade vanuit het centrum van Den Haag naar Wassenaar deed veel stof opwaaien toen het complex aanvankelijk in een weiland naast Clingendael terecht dreigde te komen. Veel wijkbladen bevatte zeer lezenswaardige achtergrondverhalen zoals de bijdragen van Clingendaelkenner bij uitstek, Joost Gieskes. Het herstel van dergelijke parken waar Wassenaar nu mee bezig is in Rust en Vreugd, vond in Clingendael en Oosterbeek al veel eerder plaats. De rijke sportcultuur van het Benoordenhout, die zich voor een deel in Wassenaar afspeelt, komt veelvuldig aan bod in het wijkblad. De sterke internationalisering deelt het Benoordenhout met Wassenaar. In de wijkbladen ook veel interviews met buurtgenoten zoals een mooi gesprek met Mark Rutte, maar ook een oud-Wassenaarder zoals pastoor Rob Kurvers.