Foto: Jos Knijnenburg
Foto: Jos Knijnenburg

Wassenaar acht zich onvoldoende betrokken bij Katwijkse gebiedsvisie Valkenburgse Meer en omstreken

Algemeen

De gemeente Wassenaar is niet te spreken over de wijze waarop buurgemeente Katwijk haar heeft betrokken bij de totstandkoming van de gebiedsvisie die door Katwijk is opgesteld voor een drietal deelgebieden rond het toekomstige Valkenhorst, te weten het Valkenburgse Meer, Zijlhoek en De Woerd en de Tjalmastrook. Wassenaar signaleert in een brief die op 10 mei jl. aan Katwijk is verzonden, dat er afgezien van enige informele en incidentele ambtelijke contacten, met haar “geen bestuurlijke afstemming” over de Katwijkse gebiedsvisie heeft plaatsgevonden.

Door Jos Knijnenburg

Een jaar geleden constateerde Wassenaar nog verheugd dat dat zij in de nota van Uitgangspunten voor de deelgebieden Valkenburgse Meer, Zijlhoek en De Woerd en de Tjalmastrook werd gekenschetst als “stakeholder binnen de verdere ontwikkeling van het plangebied”. Inmiddels heeft Wassenaar vastgesteld dat er geen sprake is van het oppakken van die rol als stakeholder. Er is niet alleen geen bestuurlijke afstemming tussen beide gemeenten geweest. In de concept gebiedsvisie wordt Wassenaar nergens meer genoemd en haar zienswijze op de Nota van Uitgangspunten wordt zelfs genegeerd in het verslag van het participatietraject. In de beschrijving van de ontwikkelstrategie ontbreekt “enig signaal over toekomstige samenwerking met onze gemeente”. Wassenaar typeert dat in haar brief van vorige week als “curieus”.

Er worden in de gebiedsvisie immers plannen gepresenteerd voor de invulling van de oevers van het zuidwestelijke deel (zie de bomen op bijgaande foto) van het Valkenburgse Meer, dat op Wassenaars grondgebied ligt (of komt te liggen). Ook het smalspoor komt volgens de plannen van Katwijk “ook over Wassenaars gebied te lopen”. Politiek Wassenaar volgt de plannen van Katwijk voor het Valkenburgse meergebied, maar ook de Zijlhoen en De Woerd en de Tjalmastrrook sowieso met argusogen. Wassenaar wilde alleen onder voorwaarden, bijvoorbeeld met betrekking tot de infrastructurele ontsluiting, akkoord gaan met de ophoging van het woningbouwprogramma van de locatie Valkenhorst van 5000 naar 5600 woningen.

Vervolgens bleek dat Katwijk ook plannen in de maak had voor enkele deelgebieden rond Valkenhorst. Dat leidde in Wassenaar tot het besef dat er al met al nog wel eens aanzienlijk meer huizen ten noorden van de gemeente zouden kunnen worden gebouwd, met alle gevolgen van dien. In de Katwijkse gebiedsvisie, gedateerd 4 maart 2022, die B en W van Wassenaar vorige week naar de leden van de kersverse gemeenteraad zonden, is een groot deel van het gebied Zijlhoek en De Woerd oranje ingekleurd als “ontwikkelgebied”. Dat is een mix van wonen en werken. Er wordt gesproken van een woonmilieu “complementair aan woongebied Valkenhorst”. Maar los van de extra woningbouw ligt een deel van het plangebied voor wat betreft het Valkenburgse Meer op Wassenaars grondgebied. Dan kun je Wassenaar niet negeren, zo is tussen de regels door te leren. Wassenaar benadrukt ook nog maar eens dat zij geen voorstander is van windmolens rond het Valkenburgse Meer. Vanwege horizonvervuiling, maar ook omdat de windmolens de rust in de Groene zone “ernstig verstoren”. Wassenaar schaakt voor wat betreft haar Groene Zone ook al op een ander bord. Demissionair wethouder Kees Wassenaar en projectleider Fred Lansbergen presenteerden vorige week in het Adelbert College aan belangstellenden, een aangepaste versie van de Beperkte gebiedsvisie Groene Zone, waarin vier ‘transitiegebieden’ plaats hebben gemaakt voor zes ‘onderzoeksgebieden’. Alle maten zijn eruit gehaald waardoor het stuk niet langer een voorportaal van een bestemmingsplan is. Als belangrijkste kernwaarde wordt de openheid van de Groen Zone genoemd en alle doorkijkmogelijkheden staan nu op de kaart. Een thema met een bredere scope dan de Groene Zone is de afwaardering van de N441 (Katwijkseweg/Wassenaarseweg) om sluipverkeer tegen te gaan. In de brief aan Katwijk over haar gebiedsvisie benadrukt Wassenaar nog maar weer eens dat bestuurlijk is afgesproken dat Valkenhorst geen aansluiting op de N441 krijgt.