De teamleden van Pink to the Future in hun karakteristieke roze pakken, poseren op het WK in Houston samen met de leden van een team uit Vermont.
De teamleden van Pink to the Future in hun karakteristieke roze pakken, poseren op het WK in Houston samen met de leden van een team uit Vermont. Foto:

Wassenaarse Mia Kaarls is terug van
wereldkampioenschap in Houston

Onze dorpsgenote Mia Kaarls vertrok op 18 april jl. naar de wereldkampioenschappen van de FIRST Tech Challenge (FTC) in Houston, Texas. Net voor haar vertrek mochten wij haar toen spreken en konden we U als lezer informeren over haar speciale reis. Nu is zij terug met heel veel ervaring en een heel mooie reis naar Amerika achter zich.

Door John Schrader

Robotica team Pink to the Future heeft zo een geweldig seizoen afgesloten met deelname aan dit wereldkampioenschap in Houston. Het Haagse aan het MaerlantLyceum en HML verbonden scholierenteam deed dat na eerst het Nederlands Kampioenschap FTC gewonnen te hebben. Onze Wassenaarse Mia Kaarls is mede-programmeur van de door het team zelf ontworpen, gebouwde en geprogrammeerde robot die nu tegen andere robots uit de hele wereld mocht uitkomen. In Houston waren 160 teams aanwezig uit 15 verschillende landen van over de hele wereld, waaronder 44 van de Amerikaanse staten. Mia en haar teamgenoten van Pink to the Future zijn uiteindelijk met hun roze robot als 30e geëindigd. Door een kleine technische tegenvaller miste Pink’s robot nipt de mogelijkheid om als een van de beste 24 teams door te spelen in de finales.

Naast dat het team desalniettemin zeer trots is op de prestatie van hun robot, hebben ze ook kennisgemaakt met teams uit vele andere landen. Het was interessant om gedreven mensen van over de hele wereld te leren kennen die robotica net zo leuk vinden als het Pink to the Future-team. Ze ontmoette Pink teams uit Zuid-Korea, Mexico, Roemenië, Israël, Canada, de verschillende staten van de Verenigde Staten en nog veel meer landen. Velen van hen kenden Pink al uit eerdere (online) “meetings” en Pink werd menigmaal bedankt voor het openhartig delen van softwarecodes, hetgeen die andere teams in staat stelde hun eigen robots nog weer beter te laten presteren. Het diverse team van Pink to the Future gelooft dat het nog belangrijker dan het kampioenschap winnen is, om te delen en samen (technisch) echt te verbeteren.
Na het wereldkampioenschap bezocht het team nog het NASA-onderzoekscentrum in Houston. Het wereldkampioenschap was voor het Pink-team een leerzame, en vooral ook heel mooie en leuke ervaring. We kunnen als Wassenaarders trots zijn op onze Mia en zullen ongetwijfeld in de toekomst nog meer van haar horen! De Wassenaarse Krant zal Mia en haar team nauw blijven volgen!