Loeka Vis, foto: Anton Overklift
Loeka Vis, foto: Anton Overklift Foto:

Eindexamenkandidaten en hun
toekomstplannen: Loeka Vis

Ze is spontaan, sportief en zeer actief, doorliep de Bloemcampschool en de HAVO op het Rijnlands Lyceum. Ze hockeyt met haar team op landelijk niveau op HGC en is een verdienstelijk golfspeelster op de Haagsche. Gewoon chillen of uitgaan met vriendinnen, dat zijn favoriete bezigheden met de ‘Westwood’ in Den Haag als meest geliefde uitgaansgelegenheid. Zo’n avond wordt steevast gezellig en in stijl afgesloten, met het OV heen, maar met Uber terug. Haar baantje achter de bar bij HGC maakt haar drukke leven compleet. Aan het woord, eindexamenkandidaat van deze week, Loeka Vis (18).

Door Jan Pieter Becker

“Twee jaar geleden deed ik eindexamen HAVO, ik was toen 16 en blijkbaar te jong om te studeren en te jong om op kamers te gaan. En dat vond ik toen heel erg jammer. Veel vriendinnen verlieten de school en ik bleef achter, althans dat was een beetje mijn gevoel. Nu, bij mijn eindexamen atheneum is het heel anders. Ik ben toe aan schoolverlaten, zit er immers al 7 jaar op en ben nu echt klaar om de volgende fase in mijn leven te beginnen. Het Rijnlands is zonder meer een leuke school. Daar ligt het zeker niet aan. Ik heb daar heel veel lol gehad en houd daar mooie herinneringen aan over. Loeka gaat verder: “Dit jaar was een bijzonder leuk jaar. Ik heb me vermaakt als lid van de feestcommissie en van het feest rond de eindexamenstunt. Dat was heel leuk, als ware het een Formule 1 race, op school racen met skelters. De leraren waren ook op skelters. Na afloop was het gezellig dansen op muziek van een DJ en een beetje rotzooi maken. Het is wel mooi om nu een andere band met de docenten te hebben. Ook is het fijn om te beleven dat docenten niet meer tegen je zijn. Ze zijn er juist zijn om je door het examen te helpen. Ik doe onder andere het kunstvak en heb voor het eindexamen een groot schilderij gemaakt. Het thema was positief/negatief. Het is een mooi doek geworden, een mix van herinneringen. Dat was heel leuk om te doen. Misschien is kunst ook iets voor later”.
Na haar eindexamen wordt het of Bedrijfskunde in Rotterdam of Economics en Business Economics in Utrecht. "Mijn voorkeur lijkt nu uit te gaan naar Utrecht. De stad daar is gemoedelijker en het lijkt me heel leuk om daar te gaan wonen. In Utrecht wil ik ook vol gaan genieten van het studentenleven en lid worden van het corps. Ja en verder, ook over de verdere toekomst heb ik eigenlijk nog geen beeld. Het lijkt me vet om later ergens directeur te worden van een mooi bedrijf, met marketing bezig te zijn en mensen aan te sturen. Over tien jaar ben ik in ieder geval klaar met mijn master en dan woon ik in Amsterdam want ik wil sowieso na Utrecht naar Amsterdam verhuizen”.