Foto: Jos Knijnenburg
Foto: Jos Knijnenburg Foto:

Nieuwe versie Beperkte gebiedsvisie omvat onderzoeksgebied alternatief bedrijfsterrein

De gemeente Wassenaar heeft een nieuw concept opgesteld van de Beperkte gebiedsvisie Groene Zone. Daarin is een geheel nieuwe locatie opgenomen als “onderzoeksgebied” om bedrijven dan wel bedrijfsmatige activiteiten, die nu nog binnen de Groene Zone plaatsvinden, te kunnen herplaatsen. De locatie van het nieuwe bedrijfsterrein omvat een oppervlakte van circa 2,4 hectare en heeft een wel heel bijzondere ligging.

Door Jos Knijnenburg

De op 28 april 2022 gedateerde nieuwe conceptversie van de Beperkte gebiedsvisie Groene Zone, een nota die aangeeft waar volgens de gemeente in de Groene Zone tussen Wassenaar Dorp en het toekomstige Valkenhorst nog bouwmogelijkheden liggen, is opgesteld naar aanleiding van het participatietraject met bewoners, bedrijven, stakeholders en andere betrokkenen. In de nieuwste versie van het zeer omstreden stuk, die vorige week door de gemeente Wassenaar per mail werd verspreid, is een perceel grond van zo’n 2,4 hectare dat nu nog deel uitmaakt van het voormalige vliegveld Valkenburg bestempeld als “onderzoeksgebied” voor herplaatsing van bedrijven en bedrijfsmatige activiteiten. Die zijn nu nog elders in de Groene Zone gevestigd. Het gaat hierbij om de milieustraat van Avalex aan de Hogeboomseweg, maar “mogelijk” ook om het aan de Oostdorperweg gevestigde recyclingbedrijf van Van den Dool. Uit het nieuwste editie van de Beperkte Gebiedsvisie en de bijbehorende reactienota van de gemeente op alle ingediende reacties, wordt duidelijk dat het eerder geopperde plan om de milieustraat van Avalex te verplaatsen naar één van de in totaal drie huidige bedrijfslocaties van Van den Dool aan de Oostdorperweg, van de baan is. Naast de hoofdvestiging aan de Oostdorperweg 207, beschikt de firma Van den Dool ook nog over een opslagterrein op nummer 199 en een showtuin annex detailhandel en opslaglocatie op nummer 206c. De gemeente Wassenaar had in de voorlaatste versie van de Beperkte gebiedsvisie Groene Zone het idee geopperd om de milieustraat van Avalex te verplaatsen naar de hoofdvestiging van Van den Dool. Bewoners van de Oostdorperweg reageerden daarop in een zienswijze waarin zij een alternatief aandroegen. De momenteel nog veel verkeer aantrekkende milieustraat (zie foto) zou volgens de buurt niet op, maar achter Oostdorperweg 207 moeten worden gelokaliseerd.

Dat betekent aan de andere kant van de Kaswatering en dus op grond van het vroegere vliegveld, maar wel met een belangrijke voorwaarde. De ontsluiting van de nieuwe milieustraat zou niet via de Oostdorperweg, maar via een nieuwe verbinding met de Katwijkseweg of de Kokshoornlaan moeten plaatsvinden. Deze creatieve oplossing heeft de gemeente duidelijk aan het denken gezet, zo blijkt uit de vorige week verschenen stukken. In de nieuwste versie van de Beperkte gebiedsvisie Groene Zone wordt inderdaad een deel van het oude vliegveldterrein voorgesteld als potentiële, alternatieve locatie voor een geheel nieuw bedrijfsterrein, maar deze plek ligt niet achter Oostdorperweg 207, maar een stukje zuidwestelijker, namelijk aan de overzijde van de Kaswatering pal achter de eeuwenoude boerderij Oostdorperweg 201. Een blik op Google Earth maakt duidelijk dat het onderzoeksgebied voor het nieuwe bedrijfsterrein precies in het verlengde van de inmiddels geamoveerde lange start- en landingsbaan van het voormalige Marinevliegkamp Valkenburg ligt.

Op een kaartje in de Beperkte Gebiedsvisie is ook te zien dat de plek aan twee zijden grenst aan het golfterrein van Rozenstein en pal naast de ecologisch zo belangrijke Kaswatering. Grote voordeel is de ligging ten opzichte van de Kokhornlaan, waardoor het bedrijfsterrein via een weg die tussen het golfterrein en de Kaswatering is ingetekend, kan worden ontsloten via de Kokshornlaan en de N441. En complicerende factor is wel dat de grond waarop Wassenaar de verkeersaantrekkende bedrijvigheid van uit andere plekken in de Groene Zone wil herplaatsen, in handen is van het Rijksvastgoedbedrijf. Die heeft volgens de nieuwste editie van de beperkte gebiedsvisie al aangegeven “op dit moment nog geen medewerking te kunnen verlenen”. In de bijgevoegde reactienota staat voorts dat nog onduidelijk is hoe “de exacte invulling van het grondgebied van de voormalige landingsbaan zal worden”. Volgens de gemeente zal het “primair” worden “aangewend als weidevogelgebied”. Volgende week komen we uitgebreid terug op de nieuwe versie van de Beperkte gebiedsvisie Groene Zone.