Foto: Anton Overklift
Foto: Anton Overklift Foto:

Stichting Breathe Care helpt Oekraïense vluchtelingen

De Nederlandse Stichting ‘Breath Care’ heeft in de omgeving van Kharkiv (Charkov) in de Oekraïne en vijftal gezinsvervangende huizen opgezet waar ‘kinderen zonder ouderlijke zorg’ in gezinsverband van tien tot twaalf kinderen met twee gastouders werden opgevangen en met elkaar samenwoonden. Door de oorlog gedwongen moesten deze gezinnen recent het land ontvluchten. De kleine doelgerichte Stichting met als boegbeelden Nico de Borst en de ex-voetballer Evgeniy Levchenko recent mede ondersteund door Wassenaarder Andre van Baarle heeft de afgelopen twee maanden intensief samengewerkt om deze kwetsbare groep Russische sprekende kinderen hier op te vangen. Er is bijvoorbeeld met een aantal Wassenaarse particulieren geld bijeengebracht om de Stichting te ondersteunen met busvervoer voor deze gevluchte gezinnen vanuit Polen en Roemenië naar Nederland.

De gezinnen zijn vervolgens op diverse plaatsen in Nederland ondergebracht in dezelfde gezinssamenstelling dankzij ondersteuning van particulieren, kerkelijke instellingen en met ondersteuning van serviceclubs die na het zien van de oproepen de Borst en Levchenko van de Stichting bij televisieprogramma’s zoals bij Humbert Tan, ‘op 1’, Max en Hart van Nederland spontaan geschikte woonruimte en hulp aanboden. Afgelopen zondag 8 mei is er tezamen met en vooral voor de Stichting een dag georganiseerd waarbij alle kinderen, gastouders en betrokkenen nu voor het eerst bijeen konden komen. De groep van 92 Oekraïners, ondersteuners en de drie mannen van de stichting Breath Care hebben na een boottocht op de Kagerplassen, een bezoek aan de Keukenhof de dag afgesloten met een BBQ op het Wassenaarse strand bij strandpaviljoen Sport.
Doel van de bijeenkomst was om gedurende de dag ervaringen en vooral emoties van de kinderen en hun begeleiders met elkaar te delen na het noodzakelijk gedwongen vertrek uit de Oekraïne. Ook was er gelegenheid voor de negen betrokken coördinatoren, die lokaal steun verlenen, om ervaringen te delen en kennis uit te wisselen. Inmiddels zijn, dankzij vooral de lokale met name particuliere betrokkenheid, de gezinnen ingeschreven bij de gemeentes, hebben zij veelal weer scholing en draaien mee in sportverenigingen teneinde hen zo snel mogelijk zich hier weer ‘’thuis’’ te laten voelen. Dankzij (ook financiële) ondersteuning van Lions Club Wassenaar en Lions Club Wassenaar Duin, de Rabobank en een aantal particulieren was deze dag voor deze kwetsbare groep mogelijk. De komende periode staan er grote uitdagingen voor de Stichting te wachten met vragen over een eventuele terugkeer van deze gezinnen op termijn naar de Oekraïne. Ondersteuning van de Stichting Breath is mogelijk via de RABO-rekening NL90 RABO 043 3848 05 of via de doneerknop op de website breathcareforkids.com