Flavium
Flavium Foto:

Blueslegende Flavium speelt zondag 15 mei bij JSW het dak eraf!

Het laatste JSW-concert van het seizoen 21-22 belooft een uitsmijter van jewelste te worden. Want iets meer dan een halve eeuw na hun oprichtingsdatum komt bluesband Flavium het dak van Theater Het Deijlerhuis er figuurlijk afspelen. De wereldberoemde bluesgitarist BB King noemde Flavium „..the best and most authentic bluesband I ever saw".

Flavium wordt in 1969 opgericht door gitarist Anne-Geert Bonder, en bestaat oorspronkelijk uit louter Apeldoornse muzikanten. In 1974 wordt Eric Bagchus de bassist, en hij is net als oprichter en gitarist Anne-Geert Bonder tot op de dag van vandaag lid van Flavium gebleven. In 1975 wordt door Flavium het debuutalbum Bad Luck in Hamburg opgenomen en meteen daarna lovend ontvangen. Ook krijgt Flavium de eervolle uitnodiging om de Amerikaanse blueslegende John Lee Hooker tijdens zijn Europese tournee te begeleiden. De eerste Flaviumplaat zal in de decennia daarna - volgens informatie van het Nederlands Pop Instituut - gevolgd worden door maar liefst het ongelooflijke aantal van 39 LP's, CD's en 7"-platen! Met recht is de groep Flavium daarmee een icoon in de Nederlandse moderne muziekhistorie.

Daarnaast is het bijzondere aan de groep Flavium de stroom aan bekende Nederlandse musici die langere of kortere tijd deel hebben uitgemaakt van de band, óf de muziek van Flavium (mede) geproduceerd hebben.Zo is ex-Kayakdrummer Pim Koopman een tijdlang succesvol producer van Flavium geweest, en heeft de internationaal bekende gitarist George Kooijmans (ex-Golden Earring) óók als co-producer voor de band een grote rol betekend. En dan de musici die met/in Flavium hebben meegespeeld. De lijst van namen vormt wat mij betreft écht een eregalerij van de vaderlandse pop-, freejazz- en bluesmuziek. Zo zijn daar zanger Kaz Lux en bassist Rudy de Queljoe (beide ex-Brainbox), drummers Hans Waterman (ex-Solution), Pierre van der Linden (ex-Brainbox en ex-Focus) en Hans Lafaille(ex-Cuby & The Blizzards, ex-Sweet d'Buster) en de bekende zangeressen Ruth Jacott en Lisa Boray.
Zondagmiddag 15 mei laat de onomstreden béste bluesband van Nederland (en ver buiten onze grenzen!) vanaf klokke 16:00 uur op het JSW-Podium in Theater Het Deijlerhuis horen hoe rauwe blues van de bovenste plank moet klinken. Wij als Jazz Sociëteit Wassenaar zetten daarbij de deuren naar de prachtige tuin in ons jazztheater twee uurtjes wagenwijd open om óók in de buitenlucht te kunnen genieten en dansen met hapje en drankje binnen handbereik! Voor info en kaarten via
jazzsocieteitwassenaar.nl
Hans Groeneveld