Jacob Jan Bakker (links) en Leendert de Lange, foto: Jan de Roij
Jacob Jan Bakker (links) en Leendert de Lange, foto: Jan de Roij Foto:

Burgemeester spreekt over de grote lijnen

Afgelopen maandag hield de Vereniging van Vrienden van Wassenaar weer voor de eerste keer na de coronajaren een fysieke algemene ledenvergadering. Een belangrijke vergadering voor de leden, want er werd besloten over een wijziging van de statuten van deze 55 jaar oude vereniging. Men zal zich nog meer gaan richten op de bevordering van de leefbaarheid en het woongenot in ons dorp. Daarnaast vroegen de gewijzigde omstandigheden om een aanpassing van de bestuursstructuur, waardoor de Vrienden klaar zijn voor de toekomst. Ook dit maal werd de algemene ledenvergadering afgesloten met een openbaar deel. Hierin gaf de burgemeester een uiteenzetting over de uitdagingen waar Wassenaar voor staat. 

Door Jan H. de Roij

Mede gelet op de formatie van een nieuw gemeentebestuur werd met belangstelling uitgekeken naar deze tour d’horizon door burgemeester Leendert de Lange. Echter wie had gerekend op aanwijzingen en adviezen aan het adres van de formerende partijen (VVD, HvW, LW en GL), waarvan enkele hoofdpersonen in de zaal aanwezig waren, kwam bedrogen uit. Als boven-de-partijen-staand burgervader bleef hij weg van de vraagstukken die op de formatietafel liggen. Zo volstond hij wat de verkeersproblematiek in ons dorp betreft met de opmerking dat er een ‘uitdaging’ ligt. Wel een schot voor de boeg wat de financiën betreft. Hij sluit niet uit dat de Wassenaarse bijdrage uit het Gemeentefonds naar beneden zal worden bijgesteld met alle gevolgen van dien voor onze begroting.
De burgemeester concentreerde zich in zijn presentatie op enkele lange termijnontwikkelingen waar wij als gemeenschap mee te maken krijgen. Zo wees hij het publiek ‘van een zekere leeftijd’ in de zaal op de vergrijzing die in ons dorp dubbel zo hard toeslaat dan in de rest van het land. Dat heeft gevolgen voor de gezondheidsvraag. Kunnen we alles nog wel faciliteren? Vergrijzing zal betekenen dat we meer dementie in het straatbeeld zullen tegenkomen. Daar moeten we als burgers mee om kunnen gaan. Vergrijzing van de gemeenschap heeft ook tot gevolg dat bestuursfuncties en vrijwilligersbanen vacant komen. Jongeren moeten daarom enthousiast gemaakt worden om in dit gat te springen. De burgemeester kijkt daarbij ook nadrukkelijk naar de internationale gemeenschap in ons dorp. Ongeveer 20% heeft een niet-Nederlandse achtergrond. Hun participatiegraad is laag; men blijft toch erg hangen in de eigen gemeenschap. Maatschappelijk Wassenaar zou ze goed kunnen gebruiken.

Een andere grote verandering is de energietransitie. Volgens de burgemeester zal dat een hele uitdaging zijn, omdat in ons dorp veel woningen uit de jaren ’30 stammen. Er zullen oplossingen moeten komen om ook hier minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. Bemoedigend vindt hij de initiatieven op gebied van deelauto’s, zonnepanelen en isolatie-acties. Leendert de Lange benadrukte verder nog maar eens dat een zelfstandig Wassenaar impliceert dat je in de regio moet laten zien dat je relevant bent. Daarbij hoort dat we als één front optreden. Dat betekent dat bij de oprukkende bebouwing Wassenaar niet alleen moet benadrukken het belang van een groene oase, maar ook dat onder onze bodem het drinkwater zit voor een groot gebied. En dat drinkwater wordt schaarser.
Wat moet er beter? Volgens de burgemeester moet de communicatie verbeteren over waar de gemeente mee bezig is. Ook dient bij planvorming het draagvlak versterkt te worden door direct betrokkenen al in een vroeg stadium te betrekken. Een hartelijk applaus en het bekende kaasmandje van de Vrienden besloot deze presentatie.