Foto: Jos Knijnenburg
Foto: Jos Knijnenburg Foto:

Doorstart planprocedure voor herontwikkeling Nieuwe Kerkewoning en Laan van Pluymestein 11

Drie jaar nadat de eigenaar van de voormalige boerderij ‘Nieuwe Kerkewoning’ aan Het Kerkehout 64 en het vroegere hoveniersbedrijf aan de Laan van Pluymestein 11 met de gemeente in overleg trad over zijn plan om de vervallen bedrijfsopstallen op beide percelen te vervangen voor woningbouw, is er een nota met uitgangspunten en een rijk geïllustreerd erfinrichtingsplan opgesteld. Die geven samen een beeld, hoe beide locaties er in de toekomst uit komen te zien.

Door Jos Knijnenburg

Het voormalige melkveebedrijf ‘Nieuwe Kerkewoning’ aan het einde van de doodlopende weg Het Kerkehout is in historisch opzicht een afsplitsing van de nabijgelegen woonboerderij en Rijksmonument ‘Kerkewoning’, die in 2017 door prinses Margarita werd aangekocht. Het hoofdgebouw met daarin een beeldbepalende bedrijfswoning van de ‘Nieuwe Kerkewoning’ werd na een brand in 1917 herbouwd. Het is de bedoeling dat dit pand wordt gerenoveerd en een bestemming als burgerwoning krijgt. Op het perceel van de ‘Nieuwe Kerkewoning’ staan nu nog twee stallen, een loods en een schuur die in een vervallen toestand verkeren. Eén van de stallen en de schuur hebben zelfs geen dak meer.
Het plan is om al die bedrijfsopstallen te slopen en op de vrijkomende grond een vrijstaande woning te bouwen. Het erfinrichtingsplan laat schetsmatig zien hoe de historische boerderij wordt herontwikkeld tot twee woonkavels. Het oude pand, waarin de boer woonde, meet maar liefst 10 bij 28 meter. Het wordt een woonboerderij met aan de zonzijde een flinke tuin en een nieuwe inrit naar een vrijstaand bijgebouw dat zomaar als garage zou kunnen fungeren. Waar nu nog de vervallen stallen uit de jaren zeventig en negentig staan, is een nieuwe vrijstaande woning geprojecteerd. Het pand van circa 10 bij 15 meter een inhoud van maximaal 1.000 m3 krijgt een al even riante voortuin. Het meest bijzondere aspect aan het plan is de ligging. Het geprojecteerde huis komt niet alleen op enige tientallen meters van de ‘Kerkewoning’ met de koninklijke overburen te staan, maar ligt letterlijk aan de rand van de zwaar beschermde Veenzijdse Polder. Op de foto links een deel van de vervallen stallen en in het midden achter de bomen de opstallen van prinses Margarita die hier al jaren aan het klussen is.
Ter plekke is sprake van een schitterend vrij uitzicht over de weilanden, in de richting van de spoorlijn tussen Mariahoeve en Voorschoten, onderbroken door wat vrijstaande bospercelen. Precies hier was jaren geleden een golfbaan gepland die tot woedende reacties van natuurbeschermers leidde en vanuit Wassenaar werd afgeschoten. De schetsmatig weergeven nieuwe inrichting van de ‘Nieuwe Kerkewoning’ leidt volgens B en W in een raadsvoorstel over de start van de formele bestemmingsplanprocedure tot “een positieve bijdrage aan de ruimtelijke kwaliteit”. Dat laatste is ook de intentie bij het plan voor de bouw van een vrijstaande woning aan de Laan van Pluymestein 11. Op het eerste deel vanaf de Rijksstraatweg gezien na, betreft het feitelijk de toegangsweg naar de boerderij van de initiatiefnemer van alle plannen en enkele huizen die daar voor staan. Op nummer 11 was voorheen een hoveniersbedrijf annex handelskwekerij gevestigd.

Dat bedrijf is hier echter al 15 jaar niet meer actief en dat is ter plekke goed te zien. Een flink deel van het terrein bestaat uit kassen die zo ongeveer op instorten staan. Net als bij Kerkehout 64 is ook hier duidelijk te zien dat er al heel lang wordt geanticipeerd op een herontwikkeling van het perceel. Uit het erfinrichtingsplan en de overige stukken blijkt dat er ruimte wordt geboden om na de sanering van de opstallen hier een vrijstaande woning van circa 7,5 bij 11 meter en een inhoud van 650 m3 te bouwen, met een bescheiden bijgebouw. De rest van het enorme perceel (27 bij 112 meter) blijft onbebouwd en is deels bestemd voor een private tuin.