Tom van der Zwet, Foto: René de Wit
Tom van der Zwet, Foto: René de Wit Foto: rdw

Wassenaarder Tom van der Zwet wil na kartseizoen
terugkeren naar de autosport

Hij is opgegroeid in Wassenaar en met een vader, die in het bezit was van een Ferrari en regelmatig Ferrari-dagen bezocht, was het hem al jong duidelijk dat hij ooit zelf zou willen racen. Hij is verslaafd aan met duizelingwekkende snelheden over het circuit razen en aan techniek. Het is logisch dat hij na zijn eindexamen HAVO op het Rijnlands de HBO-opleiding Automotive in Rotterdam volgt. Wat begon met een verjaardagspartijtje karten groeide uit tot een bijna professionele vrijetijdsbesteding. Onvoldoende sponsoring beperkt hem nog en hulp is zeer welkom. Ook als dat op orde is, dan zullen we nog veel van hem horen. Aan het woord is snelheidsfenomeen Tom van der Zwet (22).

Door Jan Pieter Becker

“Voor mijn 10e verjaardag mocht ik als verjaardagsfeestje karten in Zoetermeer. Nu 12 jaar later geef ik daar zelf les. Ik denk nog wel eens aan toen, hoe het allemaal begon. Na de eerste keer karten kreeg ging ik een kartcursus. Instructeurs vonden dat ik met serieus harde snelheden over de kartbaan vloog. Ik heb meerdere malen ronderecords daar gereden. Daarna kwam in samenwerking met een Wassenaars reclamebureau mijn logo ‘TomZ’ tot stand. Op mijn 14e mocht ik meedoen met de Nederlandse Kampioenschappen. Ik moet zeggen dat het niveau heel hoog was. Het ging allemaal waanzinnig hard. Een jaar later zat ik al in de top-10. Vanaf 2017 kwamen de bekers. Op mijn 4e was ik eigenlijk al bezig met auto’s en met snelheid. Toen ik in 2018 mijn racelicentie haalde kwam een droom uit, mocht in een BMW het circuit op. In 2019 werd ik kampioen bij de Dutch Race Drivers Organisation in een BMW M240i. Mede door Corona en de daaraan gekoppelde terughoudendheid bij sponsoren was het racen met auto’s niet meer te betalen. Gelukkig kon ik in 2020 een paar keer testen met een Porsche 991.2 GT3 Cup. Dit jaar kon ik terugkeren naar het karten en ik geniet weer volop. Jemig wat heb ik dit gemist. Zo’n kart is laag, je zit dicht bij de grond en met snelheden van 115 km per uur over het asfalt razen is geweldig”.

Tom gaat verder: “Het is moeilijk te zeggen wat nodig is om een goede coureur te zijn. Ik beschik over inzicht, ben rijtechnisch goed onderlegd, begrijp de techniek, leer steeds bij, ben competitief ingesteld en heb een drive om gas te geven, zodra ik mijn helm op heb. Dit jaar doe ik mee met de kampioenschappen van Kart4Fun en met nog 4 wedstrijddagen te gaan sta ik bovenaan. Mijn doel is dit jaar mezelf verbeteren, maar ook via een goed resultaat na dit kartseizoen terug te keren naar de autosport. Ik probeer me terug te vechten want in de autosport ligt meer mijn passie. Ik hoop dat sponsoren in mij geïnteresseerd raken en mij willen helpen mijn droom te realiseren”. Voor informatie: TomvdZwet64@gmail.com / @tomvdzwet_64 op Instagram