Foto: Dorien Raboen
Foto: Dorien Raboen Foto:

Koninklijke dag op Herenwegschool

Op vrijdag 22 april was het tijd voor de jaarlijkse koningsspelen. Op deze speciale dag worden sportieve activiteiten georganiseerd op ruim 6000 basisscholen door heel Nederland. De aftrap van de koningsspelen begint traditiegetrouw met een gezamenlijk ontbijt in de klas. Zo ook op Christelijke Basisschool De Herenweg in Wassenaar.

Alle kinderen zijn speciaal in een oranje outfit naar school gekomen. De kleuters zitten op hun stoeltjes in de kring. Op de tafel in het midden staan boterhammen met pindakaas, jam en appelstroop uitgestald. De juf wijst twee kinderen aan. "James en Otte, jullie mogen met de borden langs de kinderen lopen om de boterhammen uit te delen". Even later zit iedereen smakelijk te eten. "Ik heb thuis al een krentenbol op hoor’, zegt James. Hij neemt een grote hap van zijn boterham met pindakaas. "Hier ontbijten is wel veel leuker."

In de bovenbouw smeren de kinderen zelf hun brood. "Met elkaar ontbijten heeft echt iets gezelligs", Zegt juf Nathalie. "Het is ook ontzettend belangrijk, want met een lege maag is het heel moeilijk om je te concentreren. Je hoort wel eens dat er kinderen in Nederland zijn die zonder ontbijt naar school gaan. Hopelijk zien ouders dankzij dit koningsontbijt dat een goede maaltijd in de ochtend heel belangrijk is." Wanneer iedereen is uitgegeten gaan de kinderen van start met de rest van het programma. Onder leiding van professionele dansleraren wordt er in iedere klas apart een dans ingestudeerd. Het overkoepelende thema: de geschiedenis van Nederland. Danslerares Lydia Snoeren legt uit hoe ze dit terug laat komen in de verschillende dansjes. "De kleuters doen iets met hunebedden en zullen het bouwen en het rollen met de stenen uitbeelden. In de bovenbouw gaan ze dansen als Aletta Jacobs. Dat wordt een heel krachtige dans, waarin de kinderen laten zien dat ze opkomen voor hun rechten. Ook verschillende schilders komen aan bod. Hierbij worden vooral de schildertechnieken uitgebeeld". Na een hele dag oefenen is het tijd om de danspasjes te laten zien aan het grote publiek. Ouders en grootouders verzamelen zich op het plein waarna de kinderen beginnen te dansen. Gymleraar Remco van der Kroft kijkt tevreden rond. "Ik ben ontzettend blij dat we de koningsspelen dit jaar weer gewoon met zijn allen kunnen vieren. Vorig jaar konden de ouders niet komen kijken en deden we met iedere klas apart iets. Nu is het veel leuker. De kinderen zijn erg blij en wij ook."