Burgemeester De Lange, Foto: Jan van der Plas
Burgemeester De Lange, Foto: Jan van der Plas Foto:

Wassenaar is één officier, één ridder en zeven leden in de Orde van Oranje-Nassau rijker

Het is dinsdagochtend 26 april als een groep politieagenten zich op het bordes van Raadhuis De Paauw heeft verzameld. De zon schijnt al volop en de vlag hangt in top. Ingrid, Astrid, Patrick, Marjolein en Ron, het zijn maar een paar van de vele medewerkers van de gemeente Wassenaar die deze dag tot in de puntjes hebben voorbereid. Vandaag worden de Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt door burgemeester Leendert de Lange. Dit vindt plaats in zowel de trouwzaal als in de burgemeesterskamer. Met voor iedere genodigde een persoonlijk woordje, de officiële versierselen en een prachtig boeket bloemen. Wassenaar is één officier, één ridder en zeven leden in de Orde van Oranje-Nassau rijker.

Door Iris Oostlander

Collega’s en familie nemen plaats in de trouwzaal waarna Rob van der Marel onderzoekend rondkijkt. Hij is op weg naar een zogenaamde afspraak ‘onderschept’ door een motoragent en zo naar het Raadhuis gebracht. “Dit was een bijzondere manier om staande gehouden te worden, vaak loopt dat anders af. Maar gelukkig heb je voor hetere vuren gestaan”, is de opening van een ontspannen samenzijn waarin Rob als vrijwilliger wordt geëerd. Deze ‘echte regelneef’ is in Wassenaar geen onbekende. Hij zorgt al jaren voor sponsors bij zijn sportclub, doet hand- en spandiensten bij zijn werkgever buiten zijn werktijden, maar is vooral bekend als politievrijwilliger met de rang van brigadier. Uiteraard werd de carbagerun genoemd, de tocht die hij met vrienden maakte en waarmee veel geld voor het hospice werd opgehaald. “Je bent een selfmade man, een harde werker en doorzetter met een enorm verantwoordelijkheidsgevoel, zorgzaam en een verbinder. Dank voor alles wat je voor de maatschappij hebt gedaan en nog steeds doet!” Rob is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

“Wat een mooie werkplek heeft u!” was de uitroep van prof. Dr. Maarten van der Elst bij binnenkomst in de kamer van de burgemeester. “U mag het vandaag met mij delen”, antwoordde de burgemeester direct om meer uitleg te geven over de voormalige werkkamer van Prins Frederik.
De verdiensten van de heer Van der Elst liggen op het gebied van traumachirurgie, onderwijs, innovatie van patiëntenzorg en patiëntveiligheid. “U bent een man met een missie” aldus de burgemeester “en draagt uw kennis en kunde graag over omdat u de zorg aan traumapatiënten wil verbeteren.” Het Reinier de Graaf Gasthuis is één van de vele plekken waar de heer Van der Elst werkzaam is, maar zijn vele publicaties en werk zijn bekend over heel Europa en zelfs wereldwijd. Hij heeft een unieke leerstoel aan de TU Delft en is onder andere vicevoorzitter van het bestuur van de Medische Staf van het Medisch Specialistisch Coöperatief Reinier de Graaf Groep. “Ook bent u jaren actief geweest als vrijwilliger bij hockeyclub HGC en speelt u basgitaar in een band”. De verdiensten van de heer Van der Elst zijn te veel om zo op te noemen, maar hij is zeer verdiend benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

“Welkom, gaat u zitten!” “Maar… we zijn toch al getrouwd?” Met een lach en een traan vindt de uitreiking van een Koninklijke Onderscheiding plaats aan de heer Wim Tordoir voor zijn grote maatschappelijke inzet. Gedurende zijn werkzame leven als arts en als medisch toxicoloog vervulde hij vele nevenfuncties, ook bij vele invloedrijke organisaties speelde hij een essentiële rol op het gebied van veiligheid en gezondheid. “Maar naast dit belanghebbende werk zet hij zich, tot op de dag van vandaag, in voor diverse Wassenaarse doelen waaronder De Goede Herderkerk. Cultureel Erfgoed gaat hem aan ’t hart, en in Wassenaar is veel moois te beschermen”, vertelt de burgemeester, “de omvang van uw inzet is indrukwekkend en dat verdient veel waardering. Dat is niet onopgemerkt gebleven”. Na deze mooie woorden werd de heer Tordoir benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau maar was deze samenkomst nog niet voorbij…

“Graag wil ik van deze gelegenheid gebruikmaken om ook uw zoon, Robert-Ben, in het oranje zonnetje te zetten”, vervolgt de burgemeester, “want ik heb begrepen dat jij ook heel veel doet voor Wassenaar! Al jaren werk jij in het groen en zorg jij ervoor dat Wassenaar en omliggende gemeenten er zo mooi bij blijven liggen, maar ook heb jij al 95 maal bloed gedoneerd én ben jij al tientallen jaren de beste lot-verkoper van de Grote Clubactie! Daarnaast vergeet jij nooit iemand een verjaardagskaart te sturen en help je ook nog het zwerfafval rond de Muizentuin op te ruimen. Voor al deze verdiensten krijg jij, speciaal op deze dag, een oorkonde van de burgemeester, met dank voor al jouw maatschappelijke inzet!”

Beduusd, verrast, perplex, er zijn geen woorden om te omschrijven hoe Frans en Karen Graafstal werden overdonderd door het feit dat de hele burgemeesterskamer was gevuld met familie en vrienden en dat het vandaag om Frans draaide. Ook hij was met een smoes naar het Raadhuis gelokt, hij dacht dat iemand anders een lintje zou krijgen, maar bleek het middelpunt van de feestelijkheden te zijn. Tot op dit moment vindt hij nog steeds dat hij ‘het altijd met anderen doet en dat de eer niet alleen aan hem toekomt’, maar als je de woorden van de burgemeester mag geloven is zijn benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau een zeer verdiende onderscheiding. “Je bent jarenlang actief lid geweest van de Winkeliersvereniging en hebt je altijd ingezet voor de ondernemers, daarnaast ben je als bestuurslid betrokken bij de Stichting Beheer Warenar. Als medeoprichter van Plein Musique zijn we bij de muziek aanbeland. Want muziek loopt als een rode draad door jouw vrijwilligerscarrière. Ook de organisatie achter de Jazz Sociëteit Wassenaar kan immer op jou rekenen. Je bent altijd beschikbaar, bereid om net wat meer te doen en daarvoor zijn wij je dan ook heel dankbaar!”

John Mewissen dacht dat hij foto’s ging maken voor de nieuwsbrief van de Protestantse gemeente. Natuurlijk is de engel achter het Raadhuis daarvoor de beste plek. Totdat er ineens een familielid voorbijliep. Toch viel het kwartje pas laat bij John, die door zijn vele werk voor verschillende maatschappelijke instanties, zeer verdiend benoemd is tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. “Eigenlijk zijn we hier in de trouwzaal van ons Raadhuis op de juiste plek, want jullie, Marianne en John, zijn toch een soort van getrouwd met het vrijwilligerswerk”, begon de burgemeester zijn speech op humoristische wijze. “Jouw ervaring als docent in het middelbaar onderwijs heb jij ingezet voor onder andere het Leerhuis en de Dagschool 55+ met als doel ook de ouderen zoveel mogelijk digitale vaardigheden bij te brengen. Ook maak jij de donkere maanden voor de vluchtelingen wat lichter door ze een inloophuis te bieden en verzorg jij de muziekmatinees en zomerconcerten voor de Protestantse gemeente. Op jou kan altijd worden gerekend en je doet fantastisch werk op breed maatschappelijk vlak.” Na het opspelden van de decoratie geeft Marianne John een dikke zoen, waarop de burgemeester lachend afsluit met: “Ik denk dat we een nieuw protocol gaan toevoegen: u mag nu de gedecoreerde kussen!”

Vorig jaar waren de heer en mevrouw Noordover 50 jaar getrouwd. Omdat dat in coronatijd niet op de juiste manier kon worden gevierd was deze dinsdag een prima dag om mooie kleren aan te trekken en eens chique te gaan lunchen. Natuurlijk moesten er ook foto’s worden gemaakt en de kamer van de burgemeester bleek toevallig vrij… maar natuurlijk zaten daar alle familieleden van Marius Noordover te wachten op dit heuglijke moment. “De heer Noordover heeft als jeugdvoorzitter van RKSV Blauw-Zwart structuur weten aan te brengen bij de club, maar dat hij een speech bij een C-toernooi in maar liefst vier talen wist te maken, weet nog niet iedereen!” aldus burgemeester De Lange. De heer Noordover was ook één van de oprichters van de stichting Run for Rio en de marathon van New York liep hij met de medeoprichters als een van de eerste sponsoracties. “Toevallig weet ik dat twee van uw zonen, begeleid door uw derde zoon, de marathon ook hebben gelopen in precies dezelfde tijd als u: in 3 uur en 51 minuten. Een geweldige prestatie.” De jaarlijkse poldercross kan ook niet zonder de vrijwillige inzet van de heer Noordover en zo maakt hij zich al meer dan een halve eeuw verdienstelijk voor de maatschappij. Het had de Koning dan ook behaagd de heer Noordover te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

“YMCA, als u deze letters hoort, hoort u wellicht het liedje al in uw hoofd. Toch is de organisatie waar Bart Wensveen bij betrokken is, van een geheel andere orde. De Young Men’s Christian Associaton is een wereldwijde organisatie met zo’n 250 lokale verenigingen waarvan Wassenaar er één is.” De heer Wensveen is al vanaf zijn kindstijd betrokken bij deze organisatie, eerst als deelnemer en later als begeleider van onder andere de timmer- en elektroclub. Maar ook de jaarlijkse zomerkampen konden en kunnen niet zonder zijn hulp. “Wij hebben gehoord dat op veel gerepareerde materialen uw initialen, BW, te vinden zijn. Maar ook dat u graag kookt, pannen met pasta en natuurlijk de pannenkoeken op de bekende YMCA-pannenkoekendag. Vandaag geen klussen en geen pannenkoeken, maar wel Koninklijke waardering voor alles wat u doet!” De heer Wensveen is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De uitreiking van de Koninklijke Onderscheiding aan de heer Hans Schimmelpenningh verliep iets anders dan bij de andere gedecoreerden. Na een kort welkomstwoord van burgemeester De Lange aan vrienden en familie in de burgemeesterskamer, mocht namelijk de heer Hans Ouwerkerk het gestoelte overnemen. Deze oud-burgemeester van onder andere Groningen en Almere, wilde graag zijn waardering persoonlijk betuigen aan zijn ‘boezemvriend’. “Wij facetimen bijna dagelijks en jij hebt mij door moeilijke perioden gesleept. Daar ben ik je dankbaar voor!” Na deze mooie woorden volgde het formele deel van de uitreiking waarbij de vele vrijwilligersactiviteiten van de heer Schimmelpenningh aan bod kwamen. “Water en onderwijs klotst door de activiteiten heen”, aldus de burgemeester, hij was hopman en vaandrig van de Admiraal de Ruyter Groep en schipper vliegende Hollander Groep Zeeverkenners maar ook op verzoek van defensie tijdens de Golfoorlog als reserveofficier een half jaar actief als havencommandant in Rotterdam. “In het licht van de huidige omstandigheden een hele zware functie” aldus de burgemeester die ook de grote verdiensten en onvermoeibare inzet voor het onderwijs benadrukte. “U was al secretaris en actief voor de Montessorivereniging maar u blijft begaan met het onderwijs want ik begrijp dat u nog voor de klas staat! Zo heeft een Syrische leerlinge in een opstel onlangs geschreven hoe belangrijk u voor haar bent als mentor. U heeft haar de Nederlandse taal geleerd waar zij u dankbaar voor is. Hier is zeker sprake van een bijzondere verdienste gerelateerd aan uw hoofdfunctie, zoals het Kanselarij dat zo mooi heeft verwoord”. De heer Schimmelpenningh is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Ook de heer Jaap Bakker werd deze dag in het oranje zonnetje gezet, alleen niet in het Wassenaarse Raadhuis maar in de gemeente Leidschendam-Voorburg. Hij heeft namelijk in deze gemeente, onder andere als bestuurslid en vrijwilliger van de Algemene Voorburgse ZwemVereniging (AVZV), heel veel gedaan. Zijn verdiensten gaan terug tot 1963, toen was hij e´e´n van de medeoprichters van deze zwemvereniging. Gedurende 60 jaar heeft hij naast bestuurder vele rollen vervuld zoals zweminstructeur, examinator en trainer waterpolo. Als vrijwilliger was hij nauw betrokken bij de (ver)bouw van het clubhuis, de aanschaf lesmaterialen en de planning en coördinatie van lessen en examens. Hij geeft nog steeds recreatief zwemles en staat het bestuur met (technische) raad en daad terzijde. Velen heeft hij enthousiast gemaakt voor het water en voor het vak als zweminstructeur.
De heer Bakker is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Onvermoeibaar heeft burgemeester De Lange iedere gedecoreerde een heerlijke dag bezorgd. Dankzij de persoonlijke woorden, voorzien van mooie anekdotes, mocht hij namens Zijne Majesteit de Koning de Koninklijke Onderscheidingen uitreiken. Hij nodigde ook de gedecoreerden uit voor een “nieuwe traditie”, een samenkomst van (oud-)gedecoreerden op het marktterrein op Koningsdag om 12.00 uur. Zo kwam een einde aan een, voor velen zeer gedenkwaardige, dag.

De burgemeester met de heer en mevrouw Mewissen, Foto: Jan van der Plas
De burgemeester met de heer en mevrouw Schimmelpenningh, foto: Jan van der Plas
De familie Graafstal, Foto: Jan van der Plas
De heer en mevrouw Graafstal met de burgemeester, Foto: Jan van der Plas
De heer en mevrouw Noordover met de burgemeester, Foto: Jan van der Plas
De heer en mevrouw Tordoir met de burgemeester, Foto: Jan van der Plas
De heer R. van der Marel met zijn zonen en de burgemeester, Foto: Jan van der Plas
De heer Wensveen met zijn echtgenote, Foto: Jan van der Plas
Prof. dr. M. van der Elst met zijn echtgenote, foto: Jan van der Plas
Robert-Ben Tordoir met zijn zussen, foto: Jan van der Plas