De stellingen in het VCW-Lagerhuisdebat zorgden voor hilarische momenten. Foto: René de Wit
De stellingen in het VCW-Lagerhuisdebat zorgden voor hilarische momenten. Foto: René de Wit Foto:

Succesvol ‘Lagerhuisdebat’ over ‘Vrijwilligerswerk in de toekomst’

Mensen maken Wassenaar samen mooier. Dat is het ‘motto’ van de Vrijwilligerscentrale Wassenaar (VCW) en tevens de conclusie van een zeer levendige en bijzondere samenkomst afgelopen donderdagavond. In de Warenar was een divers gezelschap aanwezig om in discussie te gaan met elkaar en de jongeren die samen de projectgroep ‘Vrijwilligerswerk in de toekomst’ vormen. De avond, georganiseerd door Jolande de la Rambelje van de VCW en voorgezeten door Lieke Lamb, was leerzaam, gezellig, verrijkend en daardoor een groot succes.

Door Iris Oostlander

Zeven jongeren hebben in het afgelopen jaar tijdens diverse bijeenkomsten geleerd en gediscussieerd over ‘Vrijwilligerswerk in de toekomst’. Vrijwilligerswerk staat onder druk door de vele veranderingen in de maatschappij. Werknemers gaan steeds later met pensioen, ouderen wonen langer thuis waardoor het mantelzorgen is toegenomen en de vrije tijd staat vaak onder druk door de vele sociale verplichtingen. Hoe vind en bind je vrijwilligers in de toekomst? Dat is wat de kerngroep heeft onderzocht en heeft uitgewerkt in een handreiking. Dit ‘Lagerhuisdebat’ stond geheel in het teken van deze vragen en overwegingen. De avond was ingedeeld in een aantal onderdelen: allereerst een introductie door Jolande de la Rambelje, de coördinator van de VCW, gevolgd door een prikkelende enquête, gepresenteerd door Thom de Jong, een van de jongeren uit de kerngroep. Daarna volgde de uitleg van de diverse stellingen en een discussie die op zeer professionele en humoristische wijze werd geleid door Lieke Lamb. Hierna kon de discussie beginnen.

Lieke lanceerde een viertal pittige stellingen waarna eenieder kon plaatsnemen op de stoelen aan ‘ja’- of de ‘nee’-kant. Dit leidde uiteraard tot hilarische momenten. Bij de stelling: Om jongeren bekend te maken met vrijwilligerswerk moet de maatschappelijke stage weer worden verplicht, bleef maar één persoon aan de ‘nee’-kant zitten. “Vrijwillig en verplicht zijn twee woorden die niet samengaan” was zijn stellige mening. De ‘ja’-kant bleef er echter van overtuigd dat het goed zou zijn voor jongeren om in contact te komen met ‘andere werelden’, dat ze toch echt een zetje wel kunnen gebruiken om te beginnen met vrijwilligerswerk en dat het helpt bij de ontwikkeling en ontplooiing. Een jongerenwerker, een docent, de directeur van de bibliotheek, ze waren het allemaal met elkaar eens. Waarop natuurlijk de vraag kwam: wie gaat dat betalen en organiseren? De wethouder wist het antwoord: als de overheid de ‘maatschappelijke dienstplicht’ instelt, zijn veel vragen beantwoord. Ook de stelling dat een vrijwilligersorganisatie haar vrijwilligers een vergoeding zou moeten betalen, indien gewenst door de vrijwilliger, liep uit op een mooie discussie. “Mijns inziens gaat het om persoonlijke ontwikkeling en niet om de financiële vergoeding.” “Hoe kan de scouting haar vrijwilligers betalen? Dan bestaan we over een jaar niet meer!” Waardering is voldoende, maar ook ‘voor wat hoort wat’, het kwam allemaal aan bod. Met de aankondiging dat de handreiking, die wordt gemaakt door de VCW samen met de jongeren, op 13 mei wordt gelanceerd kwam deze succesvolle avond tot een einde. De handreiking is na 13 mei ook digitaal op te vragen bij de Vrijwilligerscentrale Wassenaar via de e-mail: office@vrijwilligerscentralewassenaar.nl