Foto: Jos Knijnenburg
Foto: Jos Knijnenburg Foto:

B en W hebben vorige week regels bepaald voor uitvoering eenmalige energietoeslag

Wassenaar - B en W van Wassenaar hebben vorige week de lokale beleidsregels vastgesteld, waarmee gehoor wordt gegeven aan de oproep van het Rijk om huishoudens met een inkomen van maximaal 120% van het sociaal minimum, een eenmalige energietoeslag van 800 euro te geven. Uit een brief aan de raad blijkt dat Wassenaar van uit het Rijk een budget voor de uitvoering van de eenmalige energietoeslag van 564.000 euro kan verwachten waarvan 33.000 euro uitvoeringskosten. Er resteert dan netto 531.000 euro voor de uitbetaling van de toeslag aan huishoudens.

Door Jos Knijnenburg

Het is geen geheim dat de energieprijzen flink zijn gestegen, waarbij de oorlog in Oekraïne een flinke duit in het zakje heeft gedaan. In de brief van B en W aan de raad wordt de constatering van het Centraal Planbureau (CPB) aangehaald dat voor huishoudens met een laag inkomen en een variabel of aflopend energiecontract, de energiekosten als aandeel van het besteedbaar inkomen veel harder stijgen dan voor huishoudens met een hoger inkomen. Naast maatregelen van de Rijksoverheid om huishoudens te ondersteunen zoals verlaging van de energiebelasting en energiebesparende maatregelen, waarbij de wijk-voor-wijk verduurzaming van het eigen woningbezit van de beide Wassenaarse corporaties ook een flink gewicht in de schaal legt, heeft het rijk de gemeenten gevraagd om huishoudens met laag inkomen extra te ondersteunen middels de eenmalige energietoeslag.

Die is bepaald op 800 euro per huishouden. Het is aan de gemeenten om te bepalen wat precies onder een laag inkomen wordt verstaan. B en W van Wassenaar hebben gekozen voor een maximale inkomensgrens voor huishoudens van 120% va het sociaal minimum om voor de eenmalige energietoeslag in aanmerking te komen. Wassenaar volgt daarmee de richtlijnen van het Ministerie van Sociale zaken en van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Die grens van 120% wordt ook aangehouden bij de “landelijke berichtgeving” en daarmee zijn “verwachtingen gewekt bij inwoners”, zo schrijft het college aan de raad. Bij de uitvoering van de regeling geldt in elk geval dat de eenmalige energietoeslag op één adres nooit meer dan 800 euro zal bedragen. Ook wordt nauwkeurig omschreven dat een aantal groepen niet voor het extraatje in aanmerking komen, zoals jongeren tot 27 jaar die aanspraak kunnen maken op Studiefinanciering, Wassenaarders die in een instelling verblijven of dak- en thuislozen met alleen een briefadres in Wassenaar.
De gemeente kan de eenmalige energietoeslag op twee manieren toekennen. Allereerst de ambtshalve toekenning aan huishoudens waarvan vaststaat dat zij voldoen aan de voorwaarden en er dus recht op hebben. Zij krijgen de toeslag automatisch toegekend. Het gaat hierbij om huishoudens die algemene bijstand ontvangen of een uitkering zoals de IOAW of de IOAZ en AIO-gerechtigden. Ook huishoudens die enkel een minimaregeling ontvangen en een inkomen van maximaal 110% van het sociaal minimum hebben, komen voor een ambtshalve uitkering van de energietoeslag toeslag in aanmerking. B en W verachten dat in totaal ongeveer 300 huishoudens in Wassenaar voor een ambtshalve uitkering in aanmerking komen. Zij kunnen dus eenmalig een bedrag van 800 euro tegemoetzien. Dat zal volgens de brief uiterlijk 1 mei het geval zijn, met uitzondering van huishoudens die een AIO van de SVB ontvangen. Voor hen kan het “enkele weken” later zijn.
Aan een deel van de doelgroep in Wassenaar kan de energietoeslag niet ambtshalve en dus ook niet automatisch worden toegekend. Zij moeten zelf een aanvraag indienen. Dat betreft huishoudens met een inkomen tussen de 110% en 120% van het bestaansminimum. Ook huishoudens met een laag inkomen, die op dit moment geen uitkering hebben of gebruikmaken van een minimaregeling, moeten zelf in actie komen en een aanvraag indienen. Er wordt momenteel nog gewerkt aan een digitale aanvraagprocedure voor de eenmalige energietoeslag. Het is naar verwachting vanaf half mei mogelijk om op die wijze een aanvraag in te dienen. Bij de brief aan de raad zit een bijlage met een overzicht van alle regels die Wassenaar voor de heel operatie heeft opgesteld. Uit die bijlage blijkt dat de aanvraag voor de eenmalige energietoeslag tot en met 30 november 2022 kan worden ingediend.