Foto: Jos Knijnenburg
Foto: Jos Knijnenburg Foto:

Fietspad Oude Trambaan heeft afgelopen maanden complete metamorfose ondergaan

Precies twee maanden nadat de werkzaamheden voor de verbreding van het fietspad Oude Trambaan officieel zijn begonnen, heeft de fietsverbinding tussen Wassenaar en Leiden een complete metamorfose ondergaan. Hoewel het werk nog niet compleet is afgerond, een groot bord nabij de grens tussen Wassenaar en Leiden meldt dat de hele operatie pas in juni gereed is, is het van 2,8 naar 4 meter verbrede fietspad al door veel fietsers officieus ingewijd. Met de reconstructie van de Oude Trambaan is een bedrag van 685.000 euro gemoeid.

Door Jos Knijnenburg

Het fietspad tussen de Deijlerweg in Wassenaar en de Ommedijkseweg in Leiden werd bijna 42 jaar geleden in gebruik genomen. Het pad bestond destijds uit grijze betonplaten, waar later een laag rood asfalt overheen werd gelegd. Ten behoeve van de verbreding van de fietsroute, waar volgens de site van de projectbegeleider Kragten dagelijks ongeveer 5.000 fietsers gebruik van maken, zijn zowel de asfaltverharding als de onderliggende betonplaten verwijderd. De ondergrond is vervolgens voorzien van een zandbed, waarna het nieuwe, bredere fietspad met behulp van rose betonplaten in een hoog tempo als een soort langgerekte legpuzzel werd neergelegd. Alle elementen werden vanuit een tijdelijke opslagplaats langs de westelijke parallelweg van de A44 één voor één van noord naar zuid op hun plek gelegd. Met een speciale substantie zijn vervolgens de kieren tussen de platen gedicht.

Het gedeelte tussen het Knooppunt Ommedijk en de Maaldrift was als eerste aan de beurt en is inmiddels voorzien van een nieuwe verlichting. Ook langs de rest van het tracé tussen de Maaldrift en de Deijlerweg komen nieuwe lantaarnpalen die niet alleen zijn voorzien van energiezuinige lampen, maar ook op kortere afstand van elkaar worden neergezet. Het nu verbrede fietspad was al voorzien van een stevige ondergrond waar weinig aan hoefde te gebeuren. Tussen 1925 en 1961 lagen hier immers twee stevig verankerde tramsporen van de befaamde Gele Tram van de HTM die Den Haag en Leiden met elkaar verbond. Wie goed kijkt naar de verleden week machinaal geëgaliseerde zandbermen van het nieuwe fietspad, ziet daarin over de gehele lengte nog altijd de grote kiezels liggen die tot zestig jaar geleden onderdeel uitmaakten van de verharding van de tramsporen. Fietspad Oude Trambaan maakt inmiddels deel uit van de provinciale snelfietsroute Via 44 tussen Den Haag en Leiden.

De nu uitgevoerde verbreding draagt niet alleen bij aan de verkeersveiligheid op het alsmaar drukker bereden fietspad dat door allerlei soorten tweewielers wordt gebruikt, maar moet ook de doorstroming bevorderen. Voorbij de gemeentegrens tussen Wassenaar en Leiden is als een soort bijvangst van de aanleg van de Rijnlandroute het fietspad niet alleen verlegd, maar ook al aanzienlijk verbreed. Dit voorjaar is langs dit deel van de route ook veel nieuw groen aangeplant, als compensatie voor de grootschalige bomenkap samenhing met de aanleg van de nieuwe autoverbinding tussen de A4 en de A44. Voor wat betreft het binnen Wassenaar gelegen deel van de fietsroute Via 44 zal naar verwachting de komende raadsperiode de schijnwerper komen te liggen op bottleneck het Rozenplein en op de Deijlerweg Noord (Rozenplein – Oude Trambaan), de weg die in het recent ter visie gelegde Realisatieplan Verkeersonderzoek is genomineerd om als 30 km zone te worden ingericht.