Foto: Patrick Kop
Foto: Patrick Kop Foto:

Training herkennen en handelen bij
vermoedens van ouderenmishandeling

Wassenaar - Een grote groep professionals was vorige week bijeen om een training bij te wonen over ‘het herkennen van en handelen bij vermoedens van ouderenmishandeling’. Een zeer actuele training die in Wassenaar zeker op zijn plaats is, aangezien ouderenmishandeling volgens een onderzoek bij 7,8% van de Wassenaarse senioren voorkomt (ter vergelijking: in de regio rond de 4%). Er zijn uiteraard verschillende soorten mishandeling en dus ook veel verschillende signalen. Maar gelukkig zijn er ook diverse mogelijkheden om actie te ondernemen. De training werd georganiseerd door GGD Haaglanden en SMOW en werd geleid door Fatima Nur en Sandra Raaijmakers.
Het werd een interessante, maar vooral leerzame ochtend die zeker voor herhaling vatbaar is.


Door Iris Oostlander

Het deelnemersveld deze ochtend, rond de dertig man/vrouw sterk, was afkomstig uit veel verschillende onderdelen uit het sociale veld: maatschappelijk werkers, praktijkondersteuners, mantelzorgconsulenten en ook een wijkagent was present. Dit leverde onderling veel begrip en herkenning op, waardoor de training een extra stimulans kreeg. Ouderenmishandeling is een breed begrip, maar om het te verduidelijken in twee groepen verdeeld: moedwillige mishandeling en ontspoorde mantelzorg. Bij dit tweede onderdeel is er namelijk sprake van twee slachtoffers in plaats van één. Want vaak ontstaat de mishandeling doordat de mantelzorger overbelast is en zélf meer zorg nodig heeft. Bij mishandeling moeten we niet alleen denken aan fysiek geweld, maar ook aan psychische mishandeling, verwaarlozing en financiële uitbuiting. In Wassenaar blijkt vooral dat laatste veel voor te komen. Maar hoe signaleer je dat als professional? De tips waren divers: opletten op risicofactoren zoals toegenomen afhankelijkheid en verandering in gedrag (iemand is een stuk stiller), maar ook bijvoorbeeld een voorgeschiedenis van geweld in het gezin. En dan heb je natuurlijk signalen als letterlijk blauwe plekken, ongeopende rekeningen, een onverzorgd uiterlijk en onsamenhangende verklaringen voor problemen.

De professionals kregen uitgebreid uitleg over de meldcode, een beslisboom die aangeeft wanneer je het beste melding kunt doen bij Veilig Thuis. Deze organisatie is bereikbaar via 070-346 9717, voor professionals én inwoners. U kunt hier advies inwinnen en uiteraard ook letterlijk een melding van vermoeden van ouderenmishandeling doen. Veilig Thuis neemt vervolgens de regie over en maakt een zogenoemd ‘veiligheidsplan’ zodat de mishandeling of uitbuiting stopt of doorbroken wordt.

Na het bespreken van een casus in diverse groepjes, waarbij de meningen over de manier van ingrijpen verdeeld waren, kwamen uiteindelijk een paar conclusies bovendrijven, waarvan de belangrijkste: praat! Praat met het slachtoffer bij het vermoeden van mishandeling. Neem je verantwoordelijkheid, schrijf je vermoedens op en vraag elkaar als professionals om advies. En… doe wat! Want in Wassenaar is er veel te veel sprake van ouderenmishandeling. Merk je dat je als mantelzorger te veel op je schouders neemt? Neem dan contact op met SMOW door te bellen naar: 070-511 22 26. Heeft u een andere vraag? Kijk dan op thuisinwassenaar.nl of bel het WWZ-loket op het nummer 088–6549280.